Και Ευρωπαίος Υπουργός της Χρονιάς είναι…ο Β. Σόιμπλε

Με κριτήριο τις οικονομικές και πολιτικές τους ικανότητες και με τη βοήθεια έγκριτων οικονομολόγων, οι “Financial Times” κατέταξαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον πιο επιτυχημένο υπουργό οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2012.

Αιτιολογώντας τη ομολογουμένως « ενδιαφέρουσα» επιλογή, ο Δανός οικονομολόγος, Έρικ Νίλσεν, υποστήριξε πως ο Β. Σόιμπλε  «στέφτηκε» Υπουργός της Χρονιάς γιατί «εξέφρασε περισσότερο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών, το όραμά του για μία πιο ενωμένη Ευρώπη” λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτηρίζεται “ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ευρώ”.

Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη χρονιά που οι FT βαθμολογούν τους Υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών με τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίστα που παρουσιάζουν στο τέλος κάθε έτους.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σουηδός υπουργός, Άντερς Μποργκ. Ακολουθούν οι Γιάτσεκ Ροστόφσκι (Πολωνία), Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) και Μάικλ Νιούναν (Ιρλανδία).

Ο Ιταλός υπουργός Βιτόριο Γκρίλι από την 18η θέση πέρυσι βρίσκεται στη δέκατη, ενώ ο Γιάννης
Στουρνάρας βρίσκεται μόλις στη 17η θέση, αν και σε ότι αφορά τις πολιτικές του ικανότητες είναι όγδοος.

Ο Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει φως στο
τέλος του τούνελ της ευρωκρίσης και σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του σε ένα χρόνο το ενδιαφέρον των αγορών θα στραφεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Προχωράμε βήμα – βήμα, είναι δύσκολο να πειστούν οι αγορές γιατί η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία στηρίζεται η νομισματική ένωση είναι περίπλοκη, αλλά αν κοιτάξει κανείς τα πραγματικά νούμερα, δεν τα πηγαίνουμε και τόσο άσχημα” .”Αν δεν είχαμε το ευρώ, θα έπρεπε να το εφεύρουμε”, είπε καταλήγοντας ότι η Ευρώπη είναι η πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου.

Ως ο εστεμμένος Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς… κάτι θα ξέρει!