Καθυστέρηση στη κατάθεση προυπολογισμών των ημικρατικών

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ημικρατικών οργανισμών δεν έχει ακόμη έρθει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, «γεγονός που, δυστυχώς, σημαίνει ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν παράνομα και σε παραβίαση των σχετικών διατάξεων του συντάγματος που προνοεί για την πληρωμή δαπανών στη βάση δωδεκατημορίων»,  προσθέτοντας ότι δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή 23 από τους 41 προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα, η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει 41 προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγκαιρα, έτσι ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος των προϋπολογισμών αυτών πριν να ολοκληρωθεί η προθεσμία που προνοεί το σύνταγμα των δύο μηνών, στην οποία επιτρέπεται η πληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων των ημικρατικών οργανισμών, με βάση δωδεκατημόρια.

«Δηλαδή όχι με προϋπολογισμούς, αλλά με την πρακτική ότι επιτρέπονται πληρωμές δαπανών στη βάση συμβατικών υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί την προηγούμενη χρονιά. Από αυτούς τους 41 προϋπολογισμούς η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών μόνο πέντε, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί. Έχει καταθέσει σήμερα ακόμα ένας Προϋπολογισμός που αφορά το ΧΑΚ , ο οποίος εξετάζεται. Εκκρεμούν 13 άλλοι προϋπολογισμοί ενώπιων άλλων Επιτροπών, που δεν γνωρίζω αν έχουν προχωρήσει ή αν έχουν ψηφιστεί, και παραμένουν να κατατεθούν ακόμη 23 προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται και η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων των ημικρατικών οργανισμών που η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να εξυγιάνει και να αναβαθμίσει ενόψει της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων που έχει ξεκινήσει», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Μάρτη «και δυστυχώς, δεν έχουν κατατεθεί αυτοί οι πάρα πολύ σημαντικοί προϋπολογισμοί».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ημικρατικών οργανισμών δεν έχει ακόμη έρθει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, γεγονός που, δυστυχώς, σημαίνει ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν παράνομα και σε παραβίαση των σχετικών διατάξεων του συντάγματος που προνοεί για την πληρωμή δαπανών στη βάση δωδεκατημορίων. Και δυστυχώς αυτή η καθυστέρηση δεν εμποδίζει μόνο τη Βουλή να ασκήσει το δικό της εποπτικό ρόλο σε ότι αφορά την καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά δημιουργεί και μία εικόνα ακυβερνησίας από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, σε μία πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο όπου προσπαθούμε να πείσουμε ακριβώς για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της κυπριακής πολιτείας και της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό όλους τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή έτσι ώστε να προχωρήσει ο έλεγχος αυτών των προϋπολογισμών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις του, κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να επισπεύσει τη διαδικασία κατάθεσης των προϋπολογισμών.

«Το κάναμε κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς δεν θα μπορεί η Επιτροπή Οικονομικών να δώσει κανένα άλλοθι σε κανένα Οργανισμό ο οποίος θα εκταμιεύει λεφτά χωρίς προϋπολογισμό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά την Επιτροπή Οικονομικών. Δεν θα μπορούν να πληρώσουν τίποτε για τον Μάρτη», κατέληξε.