Καθεστώς σκλαβιάς για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία-Παρακολουθούνται ηλεκτρονικά

Ο «Μεγάλος Αδελφός» κατασκοπεύει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Όσες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του …κηδεμόνα τους – πατέρα, συζύγου, αδελφού ή δασκάλου  – θα παρακολουθούνται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που έχουν εγκαταστήσει οι αρχές. Σε περίπτωση που θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μήνυμα (sms) θα αποστέλλεται στην οικογένειά τους σε κινητό τηλέφωνο για να τις… συλλαμβάνουν.

Την πληροφορία αυτή ανακοίνωσε στο Twitter η ακτιβίστρια Μανάλ Αλ Σέριφ, η οποία αγωνίζεται για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση. Ζευγάρι Σαουδαράβων ταξίδευε, όταν ο σύζυγος δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του από την υπηρεσία μετανάστευσης που τον ενημέρωνε ότι η σύζυγός του “αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ”.

“Οι αρχές κατέφυγαν στην τεχνολογία για να ελέγχουν τις γυναίκες”, τονίζει η συγγραφέας και αρθρογράφος Μπαντρίγια Αλ Μπισρ, η οποία καταγγέλλει “τις συνθήκες σκλαβιάς στις οποίες παραμένει η γυναίκα στη Σαουδική Αραβία”.

Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να βγουν από τη χώρα χωρίς την άδεια του “κηδεμόνα” τους, που για μια χήρα ή διαζευγμένη μπορεί να είναι ο ίδιος ο γιος της. Για να τούς επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα θα πρέπει να επιδείξουν στο αεροδρόμιο ή τα σύνορα ένα “κίτρινο έγγραφο” στο οποίο ο κηδεμόνας, ο οποίος το υπογράφει, θα δίνει την άδειά του.

Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται η οδήγηση στις γυναίκες. Ο βασιλιάς Αμπντάλα, παραχώρησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 2015 και χαλάρωσε την πίεση από την τρομερή θρησκευτική αστυνομία, η οποία εντοπίζει τις γυναίκες που δεν έχουν επαρκώς καλυμμένο το πρόσωπό τους ή τα ανύπαντρα ζευγάρια.  Εκτός από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους, οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να κυκλοφορούν δημοσίως με καλυμμένο το πρόσωπο, είτε είναι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, είτε ξένες.