Καδής: Νομότυπη διαδικασία η μεταγραφή φοιτητών στο Π.Κ.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη  δυνατότητα μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού και εγγραφών φοιτητών από ιδιωτικά σχολεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κληθείς να τοποθετηθεί κατά πόσον το θέμα των μετεγγραφών έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Υπουργός απάντησε πως «με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας νομίζω ότι λήγει το θέμα ως προς τη δυνατότητα μετεγγραφών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι μια νομότυπη διαδικασία. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δικαιούται να εκδίδει κανονισμούς για να διαχειρίζεται αυτές τις διαδικασίες όπως επιθυμεί.

Δεν πρέπει όμως να δίδεται η αίσθηση ότι λήγει το θέμα της δυνατότητας παιδιών από ιδιωτικά σχολεία να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια μέσα από μια εναλλακτική διαδικασία.

Με βάση την ενημέρωση που έχω κι εγώ, αυτές οι εγγραφές αφορούν στις θέσεις που μένουν μετά και από την τρίτη κατανομή και θα γίνονται με πολύ συγκεκριμένους όρους Άρα, το θέμα της απρόσκοπτης πρόσβασης των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου τους μέσα από μια εναλλακτική διαδικασία θεωρώ ότι δεν έχει λήξει. Είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί μέσα από τη διαμόρφωση σχετικού νομικού πλαισίου από την Βουλή.

Είχαν, όντως, γίνει προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά δεν κατέληξαν κάπου. Εμείς, έχουμε την πρόθεση για μια νέα προσπάθεια μέσα στην επόμενη περίοδο, στη βάση των όσων έχουν ακουστεί και προηγουμένως. Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτήν μας την προσπάθεια το θέμα θα λυθεί οριστικά, με τρόπο που να μην αντιμετωπίζει τους μαθητές των δημόσιων σχολείων διαφορετικά από ό,τι τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και με τρόπο που να μην επηρεάζει επίσης ούτε το δημόσιο σχολείο ούτε τον θεσμό των παγκύπριων εξετάσεων.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εναλλακτική διαδικασία που να είναι ανοιχτή για όλους τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, για να μπορεί ο καθένας να διεκδικεί επί ίσοις όροις θέση στα πανεπιστήμια του τόπου μας.

Αυτές οι θέσεις θα είναι υπεράριθμες θέσεις, που επιθυμούν τα πανεπιστήμια να παραχωρήσουν γι’ αυτό τον σκοπό. Δεν επηρεάζεται η διαδικασία εισδοχής όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Απλώς προστίθεται μια νέα διαδικασία, που είναι προσιτή τόσο για τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων όσο και των δημόσιων. Χρειάζεται όμως νομοθετική ρύθμιση», είπε ο κ. Καδής.