«Κίτρινη προειδοποίηση» Ανωτάτου για «καταιγίδα μισθών» Δημοσίων υπαλλήλων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας ενόψει της ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το νόμιμο των αποκοπών των δημοσίων υπαλλήλων που θα κοστίσει στον φορολογούμενο περί το 1 δις ευρώ. Η απόφαση εκτός από ιστορική θα έχει ασυμμάζευτες προεκτάσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πλήρωσε πολλαπλάσια την οικονομική κρίση, με τους ιδιώτες εργαζόμενους να «φυτοζωούν» από το 2013 και εντεύθεν.

Ο ιδιωτικός τομέας – οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα θέλοντας ή μη!

Έρχεται καταιγίδα…

Στο μυαλό του γράφοντα, που παρακολούθησε τις αγορεύσεις των εμπλεκομένων ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα πράγματα είναι κρυστάλλινα.

Είτε ο ιδιωτικός τομέας θα κληθεί να…κλείσει την τρύπα που θα προκύψει από ενδεχόμενη δικαίωση των δημοσίων υπαλλήλων (που φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο σενάριο)
Είτε ο ιδιωτικός τομέας θα έχει χάσει ένα σημαντικότατο όπλο ενάντια στην αυθαίρετη ιδιωτική εργοδοσία σε ότι αφορά την προστασία του συνόλου του συμφωνηθέντος μισθού.

Ο πυρήνας της…«βλακείας»!

Η τελευταία, σημερινή, δικάσιμος, στο Ανώτατο Δικαστήριο ανέδειξε τον πυρήνα της βλακείας και όχι τον πυρήνα του μισθού. Γιατί ακριβώς οι πλευρές επιχειρηματολόγησαν ως προς το όχι αν προστατεύεται συνταγματικά ο μισθός που προστατεύεται, αλλά για το αν η προστασία αφορά, άκουσον – άκουσον, τον πυρήνα του και άρα η όποια μονομερής αποκοπή μπορεί να δικαιολογηθεί νομικά.

Να σας το πω απλά; Αν τελικά η προστασία αφορά στον πυρήνα και τον…θεσμό του μισθού και όχι το συμφωνηθέν ύψος του, τότε, ιδιωτικοί υπάλληλοι ετοιμασθείτε. Γιατί μονομερώς, προφανώς αναίτια και κυρίως συχνά, ο εργοδότης σας θα σας την…κόβει, αλλά ο πυρήνας – πυρήνας!

Σε κάθε περίπτωση φτάνουμε στο τέλος του λεγόμενου success story του Χάρη γιατί αυτό κτίσθηκε σε ξύλινα πόδια, σε επιβολές και λιτότητα που σήμερα τρίζουν τα δόντια στο μέλλον.

Και το μέλλον είναι δυσοίωνο. Σημειώστε το! Μια αρνητική απόφαση αντιλαμβάνεσθε πως θα είναι χειρότερη του…κουρέματος. Δεν υπερβάλλω.

Μ.Χ.