Κίνηση των 75 του ΠΑΣΟΚ: “Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει την αυτονομία του”

“Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει την αυτονομία του και να εκφράσει την Κεντροαριστερά” τονίζει η «Κίνηση των 75», η οποία παρουσίασε, σήμερα, τις θέσεις της εν όψει του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Εκ μέρους της κίνησης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης τόνισε πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας (έκανε λόγο για ευθύνη σχετικά με την αδυναμία συντονισμένης προσαρμογής στην ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης) και να απαντήσουμε σε μια σειρά από ερωτήματα για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, καθώς πολλά ζητήματα υποβαθμίστηκαν ή δεν φωτίστηκαν επαρκώς». Ένα από αυτά, όπως εξήγησε, είναι η «βόμβα» που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Καραμανλή που «μας ανάγκασε να λάβουμε μέτρα έξω από τον χαρακτήρα μας», αλλά και «ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας και του Σαμαρά με τα Ζάππεια και τα ισοδύναμα αλλά και της Αριστεράς που δημιούργησε ένα εκρηκτικό κλίμα όλο αυτό το διάστημα». Επιπλέον, σημείωσε, πως θα πρέπει να απαντηθεί το «γιατί και πως της ανατροπής ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού».

Ο Παντελής Οικονόμου τόνισε πως «υπήρξε σύμπλευση ετερόκλητων δυνάμεων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων σήμερα, στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου», για να συμπληρώσει ο Γρηγόρης Νιώτης πως «προφανώς και υπήρξαν και δυνάμεις μέσα από το ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στην ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου». Όπως σημείωσαν, «το Συνέδριο πρέπει να δεσμεύσει τον πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος να φωτίσει αυτήν την περίοδο μέσα από πολιτική έρευνα».

Για το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, η θέση της «Κίνησης των 75» είναι ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει την αυτονομία του και πως «η ηγεσία έχει την αποκλειστική ευθύνη να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά της Νέας Δημοκρατίας», για να αποσαφηνίσουν, πάντως, πως «εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση καθώς νέες πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νέες περικοπές και νέους φόρους».

Όπως εξήγησαν «η κυβέρνηση της χώρας θα υπηρετούσε πολύ πιο σοβαρά και υπεύθυνα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, χωρίς συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξαρτημένη από την κοινοβουλευτική ανοχή του».

Ο Π. Οικονόμου σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, αποθρασύνονται από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και προχωρούν σε απαράδεκτες προκλήσεις προς την παράταξη μας: από την απενεργοποίηση της «Δι@ύγειας» και τη στελέχωση των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με κομματικά κριτήρια, μέχρι την απόπειρα αλλαγής του νόμου περί ιθαγένειας».

Προτεραιότητες για την πορεία της χώρας, όπως επεσήμαναν οι ομιλητές, πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της και η ανακατανομή των βαρών υπέρ των αδυνάτων. Επιπλέον, σημείωσαν, πως στο Συνέδριο «θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων».

Επίσης, η Άσπα Παπαηλιού ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να ξανααποκτήσει το ριζοσπαστικό του λόγο και να αποτελέσει τον ηγετικό πόλο της Κεντροαριστεράς απέναντι στη Δεξιά, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δείχνει ανώριμος πολιτικά και οργανωτικά» και πως «δεν αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη χώρα».
kerdos.gr