Κίνα -Hometown Moon»: Μια φωτισμένη «σελήνη» σε αίθουσα γαμήλιων τελετών

Κίνα -Hometown Moon»: Μια φωτισμένη «σελήνη» σε αίθουσα γαμήλιων τελετών

«Μια σελήνη που δεν δύει ποτέ» κοσμεί την οροφή μιας αίθουσας τελετών που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Syn Architects στο καθηλωτικό τοπίο του Όρους Τάι στην Κίνα. «Επιστρέψαμε στο λίκνο του κομφουκιανισμού, οικοδομώντας εκ νέου τη σχέση μεταξύ διττοτήτων όπως πόλη και ύπαιθρος» τόνισαν οι αρχιτέκτονες.

Η «Hometown Moon», το φωτισμένο ημικυκλικό παράθυρο το οποίο λειτουργεί ως προσομοίωση της σελήνης, είναι μέρος δημιουργικής στρατηγικής που παρήγγειλε το 2019 ο Όμιλος Lushang για μια έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων βορείως της πόλης Tai’An, με στόχο την ενθάρρυνση των επισκεπτών να εξερευνήσουν το φυσικό τοπίο και να συνδεθούν καλύτερα με τα εκεί χωριά. «Ο Όμιλος Lushang ζήτησε μια ολιστική προσέγγιση για να συνδεθεί η σειρά των ορεινών χωριών στην περιοχή» επισήμαναν από το Syn Architects.

Η αίθουσα, η οποία θα φιλοξενεί γάμους, είναι στο τέλος μιας «οδού κάθαρσης» μέσα από τα βουνά. Ξεκινά από μια με σχήμα σύννεφου βεράντα θέασης που ακούει στο όνομα Jiunvfeng Study, την οποία ολοκλήρωσε το Gad Line+ Studio. «Τα κτήρια αλληλοσυμπληρώνονται ως συμβολικά ταίρια… αφότου διασχίσουν ένα βουνό, έναν ποταμό και εξερευνήσουν λίγα χαραγμένα μονοπάτια, οι επισκέπτες τελικά φθάνουν στο κτήριο» εξηγούν από το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Το εφέ της «σελήνης» δημιουργείται από μια ημικυκλική δομή που κόβει το επίπεδο της στέγης, αναδυόμενη ως φωτισμένo παράθυρο το οποίο επιστρέφει το φως στην αίθουσα τελετών από κάτω. Μια αβαθής λίμνη στην οροφή γεννά αντανάκλαση που, από μακριά, μετατρέπει τη «σελήνη που δύει» σε «πανσέληνο».

Στην αίθουσα τελετών δημιουργείται το ίδιο εφέ, λόγω του ταβανιού της που είναι καλυμμένο με καθρέφτες. Σκάλα προς την οροφή οδηγεί σε μια σε σχήμα μισοφέγγαρου βεράντα θέασης από τσιμέντο, που επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν τη θέα πέρα απ’ το νερό προς το φυσικό τοπίο και τα χωριά στα χαμηλά.