Κίνα: «Χρυσό» πληρώνουν το χοιρινό κρέας – Σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Κίνα επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους του χοιρινού κρέατος, ενώ η αδύναμη καταναλωτική ζήτηση διατήρησε τις συνολικές πιέσεις στις τιμές υπό έλεγχο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,7% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν κατά 20,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Τετάρτη. Η άνοδος του ΔΤΚ ήταν χαμηλότερη από τη μέση εκτίμηση 2,9% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων και συγκρίνεται με αύξηση 2,5% τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού επιβραδύνθηκε στο 4,2% τον Ιούλιο από 6,1% τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων εξασθένησαν.

Στα ύψη ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, ο πληθωρισμός των καταναλωτών στην Κίνα ήταν σχετικά υποτονικός φέτος, καθώς οι αυστηρές πολιτικές ελέγχου του Covid και οι σποραδικές επιδημίες περιόρισαν τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες. Αυτές οι αναζωπυρώσεις του ιού –μαζί με τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους και τη συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων– έχουν διατηρήσει την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εύθραυστη, με την εργοστασιακή δραστηριότητα να συρρικνώνεται απροσδόκητα τον περασμένο μήνα και τις πωλήσεις ακινήτων να συνεχίζουν να συρρικνώνονται.

Ενώ η άνοδος των τιμών του χοιρινού κρέατος αναμένεται να ωθήσει προς τα πάνω τον ΔΤΚ φέτος, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παραμένει υποτονικός, επιβραδυνόμενος στο 0,8% τον Ιούλιο. Αυτό υποδηλώνει πολύ λίγες πιέσεις ζήτησης στην οικονομία που να δικαιολογούν την ανησυχία των φορέων χάραξης πολιτικής.

“Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα ξεπεράσει το 3% τους επόμενους δύο μήνες, λόγω της χαμηλής βάσης και της ανύψωσης από τις τιμές του χοιρινού κρέατος”, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang LaSalle Inc. “Αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει πιθανότατα ήπιος, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη. Αυτό δεν θα προκαλέσει μεγάλο περιορισμό στη νομισματική πολιτική”.

Οι δείκτες αναφοράς μετοχών στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν πτώση στην πρωινή συνεδρίαση, οδηγώντας τις απώλειες στην Ασία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,73%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα ομόλογα αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Το ακριβότερο κρέας «ταΐζει» τον πληθωρισμό
Η άνοδος του πληθωρισμού του Ιουλίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος, των φρέσκων λαχανικών και άλλων τροφίμων, μαζί με εποχικούς παράγοντες, ανέφερε η NBS σε συνοδευτική ανακοίνωση, επικαλούμενη τον ανώτερο στατιστικολόγο Dong Lijuan.

Οι συνολικές τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, με τις τιμές του χοιρινού κρέατος, βασικό στοιχείο του καλαθιού του ΔΤΚ της Κίνας, να σημειώνουν την πρώτη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αυξήθηκαν κατά 16,9% και 12,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.