Κίνα: Στόχος για το 2021 το ΑΕΠ να ξεπεράσει το 6% – Αύξηση στρατιωτικού προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει τον στόχο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξής της το 2021 να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρουσιάζοντας την ετήσια απολογιστική έκθεσή του κατά την έναρξη των φετινών εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου.

Το Πεκίνο δεν είχε ορίσει στόχο για την ανάπτυξη πέρυσι, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που είχε εγείρει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Κίνας θέτει στόχο ο πληθωρισμός να κυμανθεί περί το 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα περί το 3,2% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Λι.

Το 2020, ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε οριστεί στο 3,5% και το έλλειμμα είχε οριστεί πως θα ξεπερνούσε κατά τι το 3,6%.

Η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας θα παραμείνει μονοψήφια το 2021, πάντως θα είναι κατά τι μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι, θα ανέλθει στο 6,8% (ο στόχος ήταν αύξηση 6,6% το 2020), σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, κατά την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου.

Το ποσό που ορίστηκε ως φετινός στόχος θα ανέλθει σε 1,35 τρισεκ. γιούαν (209 δισεκ. δολάρια), κατά το προσχέδιο του προϋπολογισμού.