Κίνα: Ρυθμοί ανάπτυξης στο 7,8%

Με ρυθμό 7,8% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, διακόπτοντας την επιβράδυνση που παρουσίασε η ανάπτυξη στα δύο προηγούμενα τρίμηνα, με τους αναλυτές, ωστόσο, να διερωτώνται κατά πόσον η βελτίωση είναι βιώσιμη.

Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι συμφωνημένα με τη μέση πρόβλεψη των 11 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του AFP.

Η ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ανήλθε στο 7,7%, αναφέρει επίσης η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας (NBS).

«Η συνολική εθνική οικονομία παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη και απολαμβάνει μια καλή δυναμική», σύμφωνα με τη NBS.

Το τελευταίο αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η οικονομία της Κίνας, που αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, παραμένει σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί τουλάχιστον στο στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη 7,5% στο τρέχον έτος. Η Κυβέρνηση ανακοινώνει συνήθως ένα συντηρητικό στόχο που τακτικά ξεπερνιέται.

Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία μετρά την παραγωγή σε εργοστάσια, εργαστήρια και ορυχεία, αυξήθηκε 10,2% το Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, αναφέρει η NBS, ενώ οι λιανικές πωλήσεις, βασικός δείκτης για τις δαπάνες των καταναλωτών, ενισχύθηκαν 13,3%.

Επίσης, οι επενδύσεις παγίου ενεργητικού, οι οποίες μετρούν τις δημόσιες δαπάνες για υποδομές, αυξήθηκαν 20,2% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 2,2% στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας την ισχυρότερη ανάπτυξη σε πέντε τρίμηνα.