Κίνα – Κορωνοϊός: Οι κάτοικοι της Γουχάν πιστεύουν ότι οι νεκροί πρέπει να ήταν 40.000

Θεωρίες συνωμοσίας ή συγκάλυψη; Η καραντίνα στη Γουχάν χαλάρωσε μετά από σχεδόν 12 εβδομάδες και τώρα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Radio Free Asia, το οποίο αναπαράγουν και διεθνή ΜΜΕ, οι υπολογισμοί από τα κρεματόρια, δείχνουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος από τους περίπου 3.000 που έχει ανακοινώσει επίσημα το Πεκίνο.

Κάτοικος της Γουχάν, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται το Radio Free Asia, αναφέρει ότι τα κρεματόρια στην πληγείσα περιοχή, τις τελευταίες μέρες δουλεύουν εντατικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε social media, σε ένα τέτοιο γραφείο, στη Γουχαν, μπορεί να έγινε παράδοση 5.000 σορών σε μια μέρα.

Με βάση τις ίδιες αναφορές, επειδή η καύση των σωμάτων είναι σε εξέλιξη, οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί ότι και μέχρι τις 5 Απριλίου θα γίνονται αποτεφρώσεις.

Κάποιοι υπολογίζουν ότι με βάση τη δυναμική των υπαρχουσών δομών για την καύση νεκρών, αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και δεκαπλάσιο ή και παραπάνω αριθμό νεκρών.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι στην οποία ίσχυσε η πολύ αυστηρή καραντίνα, πιστεύουν ότι στη Γουχάν οι θάνατοι μπορεί να φτάνουν και τους 40.000 και ότι πολλοί άνθρωποι πέθαναν στα σπίτια τους χωρίς να καταγραφούν ως επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η ζωή στη Γουχάν επιστρέφει σιγά σιγά
Η πόλη της Γουχάν από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, άρχισε δειλά – δειλά να επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς της, μετά από δύο μήνες απομόνωσης.

Οι εικόνες με τα πλήθη επιβατών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γουχάν είναι ενδεικτικές της αλλαγής στην καθημερινότητα των πολιτών, στους οποίους επιτρέπεται να εισέλθουν στην πόλη, όχι όμως να φύγουν.

Στη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, τουλάχιστον 3.000 έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια Covid- 19.

Σύμφωνα με το BBC, η πόλη άνοιξε τους δρόμους της από την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Πηγές: rfa.org, newsweek.com