Κίνα κατά ΗΠΑ: Αγνοείτε τα δεινά των Παλαιστινίων

Έντονη κριτική κατά της Ουάσινγκτον άσκησε το Πεκίνο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινίων».

Οι ΗΠΑ, κύριος διπλωματικός σύμμαχος του Ισραήλ, αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί σήμερα μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης αφιερωμένη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά τελικά δέχθηκαν αυτή να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Η Κίνα, προεδρεύουσα γι’ αυτόν τον μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστήριξε τους Παλαιστίνιους στους κόλπους του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά το δικαίωμα βέτο, προκειμένου να μπλοκάρει προτάσεις με στόχο συμμάχους της, όπως η Συρία.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε πως με αυτό τον τρόπο η Ουάσινγκτον και μόνον αυτή αντιτίθεται στη βούληση της διεθνούς κοινότητας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν ότι ανησυχούν για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων (…) όμως αγνοούν τα δεινά των Παλαιστινίων», υπογράμμισε η Χούα.

Η Κινέζα εκπρόσωπος συσχέτισε το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τους Ουιγούρους, μουσουλμανική εθνότητα στη βορειοδυτική Κίνα, όπου οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν καταπίεση από το Πεκίνο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι η ζωή των Παλαιστινίων είναι εξίσου πολύτιμη», υπογράμμισε.

Από τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδεχθεί την επείγουσα διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών δύο τηλεδιασκέψεων για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, όμως αρνήθηκαν δύο κοινές δηλώσεις που καλούν σε τερματισμό των εχθροπραξιών, κρίνοντάς τις «αντιπαραγωγικές» σ’ αυτό το στάδιο.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον των ρουκετών που εκτοξεύονται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας, αλλά κάλεσαν επίσης σε αποκλιμάκωση.

Ζήτησαν ακόμη από το Ισραήλ να κάνει «ό,τι μπορεί για να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων».