Κίνα: Επτά στους δέκα κατοίκους στη Σαγκάη με Covid-19, εκτιμά κορυφαίος γιατρός 

Έως και το 70% του πληθυσμού της Σαγκάης των 25 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα πιθανώς έχουν μολυνθεί με Covid-19, σύμφωνα με γιατρό μέλος του ΔΣ ενος από τα κορυφαία νοσοκομεία της μεγαλούπολης, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Covid-19 στην Κίνα ήρθε μετά από χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων που χαλάρωσαν απότομα τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα νοσοκομεία με ασθενείς και τα κρεματόρια με θύματα του SARS-CoV-2.

Ο Τσεν Ερζχέν, αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Ρουϊτζίν και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας ειδικών για την Covid-19 στη Σαγκάη, εκτίμησε ότι η πλειονότητα των κατοίκων της πόλης μπορεί να έχει μολυνθεί. «Τώρα η εξάπλωση της επιδημίας στη Σαγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει το 70% του πληθυσμού, δηλαδή ποσοστό από 20 έως 30 φορές μεγαλύτερο από τον Απρίλιο και τον Μάιο», δήλωσε στο Dajiangdong Studio, που ανήκει στην People’s Daily, φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η Σαγκάη υπέφερε από ένα εξαντλητικό δίμηνο lockdown την περασμένη άνοιξη, στη διάρκεια του οποίου περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι μολύνθηκαν με Covid-19 και πολλοί μεταφέρθηκαν σε κέντρα μαζικής καραντίνας. Αλλά τώρα η παραλλαγή Όμικρον Omicron εξαπλώνεται αχαλίνωτα σε όλη την πόλη και οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μολύνσεις εκεί θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023. Σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, της Τιαντζίν, της Τσονγκκίνγκ και της Γκουανγκζού, οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί.

Ο Τσεν πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο του στη Σαγκάη καταγράφει 1.600 έκτακτες εισαγωγές ασθενών καθημερινά – διπλάσιος αριθιμός από εκείνον πριν από την άρση των περιοριστικών μέτρων- με το 80% να είναι ασθενείς με Covid-19. «Περισσότερα από 100 ασθενοφόρα φτάνουν στο νοσοκομείο κάθε μέρα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι περίπου οι μισές έκτακτες αφορούσαν σε ευάλωτα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Στο κατάμεστο νοσοκομείο Τονγκρέν στο κέντρο της Σαγκάης δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες Τρίτη νοσηλευτικό προσωπικό να κουράρει ασθενείς έξω από την είσοδο του κτιρίου.