Κέρδη για το Netflix παρά το γεγονός ότι χάνει συνεχώς συνδρομητές

Καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα κέρδη του Netflix για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και η συνδρομητική πλατφόρμα έχασε περίπου ένα 1 εκατ. χρήστες.

Η εταιρεία ανέφερε ότι είχε στο τρίμηνο τζίρο 7,97 δισ. δολάρια, ελαφρά μικρότερο από τα 8,04 δισ. που προέβλεπαν αναλυτές. Τα κέρδη ήταν 1,4 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, αν και η εκτίμηση έκανε λόγο για 2 εκατ. συνδρομητές λιγότερους στο τρίμηνο, καταγράφηκε απώλεια 970.000 συνδρομητών, η μεγαλύτερη στην ιστορία της πλατφόρμας. Συγκριτικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους χάθηκαν 200.000 συνδρομητές.

Η πλατφόρμα έχει σήμερα 220,7 εκατ. συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, πολύ περισσότερους σε σχέση με ανταγωνιστές όπως η Disney και η Apple.

Αν και οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων, από την αρχή του έτους η πτώση αγγίζει το 67%, η οποία έχει «σβήσει» περί τα 180 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της πλατφόρμας.

Η εταιρεία αποδίδει τη διαρροή των συνδρομητών σε ποικιλία παραγόντων όπως το (παράνομο) μοίρασμα των κωδικών χρήσης, τον ανταγωνισμό που έχει οξυνθεί, τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και το «σκληρό» δολάριο που επηρεάζει τους συνδρομητές έξω από τις ΗΠΑ.

Η περίοδος των lockdown σε σχεδόν όλο τον κόσμο έδωσε την ευκαιρία στις πλατφόρμες streaming να κερδίσουν συνδρομητές. Μόνο το 2020 το Netflix είχε 36 εκατ. νέους συνδρομητές. Ωστόσο ο πληθωρισμός έκτοτε επηρεάζει τα νοικοκυριά που επιδιώκουν να περικόπτουν όσα έξοδα δεν είναι απολύτως απαραίτητα.