Κάτω από τα 1.600 δολάρια ο χρυσός

Κάτω από τα 1.600 δολάρια για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2012 υποχωρεί ο χρυσός στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης, μετά τις αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke περί ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας στη συνάντηση της G20.

Ο χρυσός υποχώρησε μέχρι τα 1.596,7 δολάρια την ουγκιά, οδεύοντας για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση εντός του έτους.

Γνωστοί θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο George Soros, ο Louis Moore Bacon και ο Julian Robert της Tiger Management, μείωσαν τα «στοιχήματά» τους στον χρυσό το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όταν το κίτρινο μέταλλο κατέγραψε τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειές του των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Paulson & Co κατείχε 21,8 εκατ. μετοχές στο SPDR Gold Trust, στο τέλος Δεκεμβρίου, αριθμός αμετάβλητος σε σχέση με τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η αξία των holdings του Paulson στο ETF αυτό μειώθηκε στα 3,54 δισ. δολάρια το δ’ τρίμηνο από 3,75 δισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται σε μια πτώση της τάξης του 5%, ή 100 δολαρίων, στην τιμή spot του χρυσού το δ’ τρίμηνο.