Κάρλος Γκον: Η Nissan πιθανώς θα χρεοκοπήσει μέσα σε δύο με τρία χρόνια

Η Nissan Motor Co. θα πτωχεύσει μέσα σε δύο έως τρία χρόνια, όπως πιστεύει ο Κάρλος Γκον και είπε σε έναν δικηγόρο υπεράσπισης κατά τη διάρκεια συζητήσεων, οι οποίες διήρκεσαν πάνω από 10 ώρες, πριν το μεγαλοστέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας δραπετεύσει από την Ιαπωνία.

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan Motor Co. και της Renault SA αποφάσισε να κάνει μια σειρά συνομιλιών για τη σύλληψή του και τη δίωξη του, δήλωσε ο Νομπούο Γκοχάρα, πρώην εισαγγελέας ο οποίος είναι επίσης επικριτικός έναντι του ιατρικού συστήματος της Ιαπωνίας.

«Μου είπε ότι η Nissan πιθανώς θα χρεοκοπήσει μέσα σε δύο με τρία χρόνια», δήλωσε ο Γκοχάρα, ο οποίος πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο την Τετάρτη για να συζητήσει τις συνομιλίες του με τον φυγόδικο, πλέον, πρώην CEO. Ο Γκον δεν ανέφερε λεπτομερώς τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους εκείνος εκτιμά ότι η Nissan θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

Η Ασούζα Μομόζ, εκπρόσωπος της Nissan, αρνήθηκε να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία. Η εταιρεία που εδρεύει στη Γιοκοχάμα δοκιμάζεται από την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα και την Ευρώπη, πράγμα που προκαλεί τη μείωση των κερδών και των προβλέψεων για πωλήσεις στο οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου και οδηγεί σε προβλέψεις για μείωση περίπου 12.500 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Ο Γκοχάρα δήλωσε ότι συναντήθηκε και πραγματοποίησε συνέντευξη με τον Γκον πέντε φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δυο μηνών, λίγο πριν το πρώην την απόδραση του πρώην “αφεντικού” της Nissan, για ένα βιβλίο που σχεδίαζε να δημοσιεύσει πριν από την έναρξη της δίκης του Γκον, η οποία δεν είναι πλέον πιθανό να ξεκινήσει. Ο Γκοχάρα συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Γκον μόλις δύο ημέρες πριν από τη διαφυγή του τελευταίου, τον Δεκέμβριο στη Βηρυτό.

Ο δικηγόρος είπε ότι έχει την άδεια από τον Γκον να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών τους.

Ο Γκοχάρα σχολιάζει τακτικά θέματα σχετικά με το ιαπωνικό σύστημα δικαιοσύνης στο blog και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Μετά από τη σύλληψη του Γκον, ο ίδιος επέκρινε το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας και την πρόσφατη εισαγωγή της «διαπραγμάτευσης της απολογίας».