Κάνει τον…Κινέζο για τις κατηγορίες περί κατασκοπείας

Δραματική έκκληση προς τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών που θα κρίνουν το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ έκανε χθες ο 52χρονος Κινέζος Wu Tian Min, ο οποίος συνελήφθη στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο και οι Αμερικανοί τον κατηγορούν ως κατάσκοπο. «Δεν είμαι κατάσκοπος αλλά θύμα της παγίδας που μου έστησαν οι Αμερικανοί» υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών. Οι Αμερικανοί του καταλογίζουν τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

Οι Αμερικανοί τον παρακολουθούσαν 4 χρόνια και η σύλληψή του έγινε μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την μια εδική κεραία.

Ο 52χρονος μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως τεχνικός σε εταιρεία πληροφορικής αλλά όπως είπε στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, οι Αμερικάνοι του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας. Τελικά πρόσφατα τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου μια κεραία μέγιστης εμβέλειας, που σύμφωνα με τους Αμερικανούς αποκωδικοποιεί μυστικά στρατιωτικά μηνύματα.

«Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για αυτό το ταξίδι μου», υποστήριξε ο Κινέζος. Όπως είπε αν εκδοθεί αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών, ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ο υπέργηρος πατέρας του τον έχει μεγάλη ανάγκη, γεγονός που υπερτόνισε και ο συνήγορος του Ομηρος Ζέλιος. Η εισαγγελέας του Συμβουλίου Ευγ. Κυβέλου θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαΐου.