Κάνει κακό στα δόντια όταν πίνουμε αναψυκτικά και ποτά με το καλαμάκι;

Το να πίνεις το κόκκινο κρασί με καλαμάκι είναι μια μόδα που τελευταία κάνει μεγάλη θραύση στα μπαρ, ειδικά στο εξωτερικό, ως μια προσπάθεια των γυναικών να προστατεύσουν τα δόντια τους από στίγματα και να τα κρατήσουν λευκά. Υπάρχουν ακόμα και εταιρείες που φτιάχνουν διάφανα….   καλαμάκια ειδικά για αυτόν το σκοπό!

Βοηθά όμως, στη πραγματικότητα, αυτό το κόλπο στην προστασία των δοντιών μας από τη φθορά που προκαλούν τα ποτά και τα αναψυκτικά; Οι ειδικοί λένε πωςναι μεν μειώνει σημαντικά την επαφή τους με τα δόντια, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζουν τους πίσω γομφίους.

Τα αναψυκτικά και οι χυμοί, επίσης, είναι αρκετά όξινοι και μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών, ακόμα και με καλαμάκι. Είτε χρησιμοποιείται καλαμάκι πάντως είτε όχι, δεν πρέπει ποτέ να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τη κατανάλωση τέτοιων όξινων ποτών, καθώς έτσι καταστρέφετε την επιφάνεια των δοντιών που εκείνη την ώρα είναι πολύ ευαίσθητη.

Καλό είναι να περιμένετε 30 λεπτά πριν το βούρτσισμα ή να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, η οποία θα ενεργοποιήσει την παραγωγή σάλιου και έτσι θα ισορροπηθεί η οξύτητα στο στόμα.