Κάμερον: «Θέμα της ευρωζώνης η κρίση χρέους»

Ζήτημα της ευρωζώνης χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Μιλώντας σε ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών, στο Λονδίνο, ενόψει της συνόδου του G8 την ερχόμενη εβδομάδα στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και ως εκ τούτου «αφορά πρωτίστως τις χώρες-μέλη να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το νόμισμά τους και πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους τους και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουν».

Όπως πρόσθεσε, αυτό που έχει πει η κυβέρνησή του είναι ότι δε θα προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στην επίλυση της κρίσης χρέους. «Εφόσον βρείτε τρόπο να προχωρήσετε προς μια τραπεζική ένωση που δεν επηρεάζει εμάς αδίκως, τότε πρέπει να προχωρήσετε σε αυτή την τραπεζική ένωση. Αν θέλετε να έχετε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο που να μη δεσμεύει όλη την ΕΕ ας έχετε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο εκτός ΕΕ. Αυτή πρέπει να είναι η προσέγγισή μας. Είναι πρόβλημα της ευρωζώνης και επομένως άπτεται στις χώρες του νότου να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι Βρετανία και Ελλάδα έχουν καλές σχέσεις, καθώς και ότι σέβεται τη βούληση των Ελλήνων και άλλων λαών του νότου να μείνουν στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τη σύνοδο του G8, ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι τα βασικά θέματα στην ατζέντα θα είναι το εμπόριο, η φορολογία, η διαφάνεια και η τρομοκρατία.