Κάλεσμα Σαμαρά στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της

«Όχι» σε σπασμωδικές αντιδράσεις για τις τουρκικές προκλήσεις είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς σε κοινέςτου δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να δώσει «απτά δείγματα» ότι πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου .

Όπως είπε, η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμέτοχη του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις έναντι της κυριαρχίας της Κύπρου.

«Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις, ούτε να επιβραβεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει με τη στάση της την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και να δείξει ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας για την προώθηση μεθοδεύσεων.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος της Ε.Ε. για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Υπενθύμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων «επιβεβαίωσαν την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο», αλλά και τη συναντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι δεδομένη, συμπληρώνοντας: «Είμαστε στο πλευρό σας» και πως «εγγύηση αποτελεσματικότητας στην πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, Ελλάδα και Κύπρος είναι αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. «Όλο και περισσότεροι βλέπουν τη σημασία και τον ρόλο της σταθερότητας και ασφάλειας που μπορούν να διαδραμαστίσουν Ελλάδα και Κύπρος στην ταραγμενη αυτή περιοχή», τόνισε.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε σχόλιό του για το κλίμα συναίνεσης που υπήρχε από τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων σε σύσκεψη που προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με τα εθνικά θέματα που απασχολούν την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι ήταν πολύ γονιμες και ενθαρρυντικές οι αναλύσεις που «με μεγάλη σοβαρότητα έγιναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».