Κάλεσμα ενότητας από Τσίπρα στην Αριστερά

Ένα Συνέδριο που “φιλοδοξεί να αποτελέσει “σημαντικό σταθμό, αφετηρία στη προσπάθειά μας να ξαναχτίσουμε σε στέρεα θεμέλια την προοπτική και το μέλλον του λαού και της πατρίδας μας”, χαρακτήρισε στην ομιλία του το πρώτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει «την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας» και να κυβερνήσει την Ελλάδα στην «πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας της», με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

«Το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου ενιαίου και δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται την πιο κρίσιμη περίοδο, αλλά και την πιο κατάλληλη στιγμή», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα μπροστά στην πρόκληση μιας καίριας, μιας απόλυτης επιλογής, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι».

Χαρακτήρισε την ακύρωση των μνημονίων και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης ως τη βάση πάνω στην οποία χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση, με δεσμεύσεις «για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα», ενώ μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για «άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια», για «μια νέα σεισάχθεια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και «φορολογική ελάφρυνση για τους μη έχοντες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή παρανομεί».

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «θεωρούμε αδιανόητο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε μήνυμα ενότητας, καλώντας όλους να μην διστάσουν να πάρουν «γενναίες και ιστορικές αποφάσεις», δεδομένου ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη διάλυση των «συνιστωσών» και τη μετεξέλιξη του σε ενιαίο κόμμα, προοπτική στην οποία έχουν εκφράσει τη διαφωνία του αρκετά στελέχη του κόμματος.

Το συνέδριο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, έχοντας εγκρίνει το καταστατικό του κόμματος, την Πολιτική Διακήρυξη και έχοντας εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή.