Κάλεσμα για αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης για αναγέννηση της πατρίδας, από τον Αρχηγό της Αστυνομίας

«Ο καθένας μας, κατέχει μια θέση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό μας. Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουμε για να συμβάλουμε στην αναγέννηση της πατρίδας μας. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Χωρίς μίση, πάθη, μικρότητες και λάθη του παρελθόντος. Με σεβασμό στη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα. Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της θυσίας των ηρώων μας.»

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ζήτησε να τιμηθούν οι ήρωες της ΕΟΚΑ που έδωσαν τη ζωή τους, ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, εκφωνώντας σήμερα το πρωί τον πανηγυρικό λόγο στην Δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή για την Εθνική Επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της 1ης Απριλίου.

Η Δοξολογία έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και της λοιπής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Στον πανηγυρικό λόγο, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία δοκιμάζεται σκληρά από την τουρκική κατοχή, αλλά και για κάποιους άλλους λόγους που σχετίζονται με την απομάκρυνση από διαχρονικές και άφθαρτες αξίες, όπως είναι η φιλοπατρία, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια και έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε, ανάγκη της νοερής παρουσίας των ηρώων, της αρετής, των αξιών και των ιδανικών τους και ζήτησε αυτοκριτική από όλους ώστε να φανούμε αντάξιοι της θυσίας τους.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχηγός Αστυνομίας απεύθυνε κάλεσμα ενότητας προς την ηγεσία και τον λαό για να βρουν το δρόμο που θα οδηγήσει στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και με την Κύπρο, ως πλήρες και ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς ξένες εγγυήσεις.

Καταλήγοντας ανέφερε:

“Αυτό είναι το χρέος μας σήμερα και τούτο συνιστά το καλύτερο μνημόσυνο, καθώς και την ελάχιστη ανταπόδοση απέναντι στον αγώνα και στη θυσία όλων των παλληκαριών που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία τούτου του τόπου. Γιατί όπως ο ποιητής τόσο εύστοχα συνοψίζει σε μερικούς μόνο στίχους: «Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν. Σ’ αυτούς που θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Μετά τη Δοξολογία ο Αρχηγός Αστυνομίας θα παρευρεθεί στο Τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και θα καταθέσει στεφάνι. Το απόγευμα θα συμμετάσχει στους εορτασμούς στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Η ηγεσία και τα μέλη της Αστυνομίας συμμετέχουν σήμερα στους εορτασμούς της 1ης Απριλίου και παρέχουν διευκολύνσεις σε πλήθος δραστηριοτήτων ανά την Κύπρο.