Κάδμιο και αρσενικό στον αέρα Θεσσαλονίκης-Κοζάνης

Αυξημένες συγκεντρώσεις καδμίου και αρσενικού, σε σχέση με τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντόπισαν στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, από τα τέλη του 2010 μέχρι τα τέλη του 2011, τα μέλη επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για ρύπους που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις αστικές περιοχές ενώ έχουν καταγραφεί και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη. Για τα “συστατικά” των αιωρούμενων σωματιδίων “ενοχοποιούνται” η καύση ορυκτών καυσίμων, η μεταλλουργία, η φθορά των ελαστικών και των φρένων των αυτοκινήτων κατά τις οδικές μεταφορές αλλά και η αυθαίρετη καύση σκουπιδιών.

Όμως, δεν αποκλείεται κάδμιο και αρσενικό να προϋπήρχαν στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, καθώς αναλύσεις δειγμάτων για τον εντοπισμό τους δεν είχαν γίνει πριν από το 2010.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για επικίνδυνα συστατικά και επιβάλλεται η παρακολούθηση ώστε να λαμβάνονται μέτρα ενημέρωσης του κοινού και προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και για λόγους έγκαιρου εντοπισμού περιστατικών βιομηχανικών ατυχημάτων, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία