Ι. Νικολάου: Το Σεπτέμβριο λειτουργία Διοικητικού Δικαστηρίου αν ψηφιστεί ο νόμος

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου  δήλωσε σήμερα ότι, από το Σεπτέμβριο θα είναι εφικτή η λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου αν το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφιστεί σε νόμο εντός Ιουλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Δικαστών το Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο κ. Νικολάου μιλούσε σε δημοσιογράφους μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ανώτατο μεταξύ του ιδίου, αντιπροσωπείας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και Δικαστών του Ανωτάτου.

Η συνάντηση, ανέφερε, πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για να γίνει ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το Διοικητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός στη συνάντηση συζητήθηκε πρόταση η οποία προερχόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και η οποία ουσιαστικά εισηγείται μια σχετική διαφοροποίηση του νομοσχεδίου καθ` όσον αφορά τη σύσταση του δικαστηρίου από πέντε δικαστές, οι οποίοι θα εκδικάζουν πρωτοβάθμια υποθέσεις διοικητικού δικαίου, φορολογικές υποθέσεις και τις αιτήσεις για προστασία προσώπων προερχομένων από τρίτες χώρες, σε επτά.

«Με βάση την πρόταση αυτή υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση με την οποία εισηγούνται για τις υποθέσεις που υπεισέρχονται στην ουσία της υπόθεσης, που είναι οι φορολογικές και οι υποθέσεις αιτημάτων αλλοδαπών προσώπων, να εξετάζονται από πολυμελή σύνθεση του διοικητικού δικαστηρίου που θα συσταθεί τώρα και όχι από το Εφετείο που λειτουργεί σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε ο κ. Νικολάου.

«Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων, θα έλεγα, επί του θέματος», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορώ να πω ότι υπάρχει κατάληξη καθ` όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση που ήρθε από το ΑΚΕΛ και νομίζω ότι προχωρούμε στη σύσταση του διοικητικού δικαστηρίου με την ψήφιση της νομοθεσίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φορολογικές υποθέσεις ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι πρόκειται για υπόθεση όπου βεβαιώνεται ο φόρος από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και κάποιος «αποφασίζει ότι είτε για λόγους ουσίας είτε για νομικούς λόγους θα πρέπει να καταφύγει στο φορολογικό δικαστήριο, που θα είναι το Διοικητικό Δικαστήριο».

Σ` αυτές τις περιπτώσεις, διευκρίνισε, «θα καλείται το δικαστήριο ν` αποφασίσει, λαμβανομένης υπόψη και της ουσίας της υπόθεσης επί των ζητημάτων που εγείρονται ενώπιον του».

Σε ερώτηση κατά πόσο το Διοικητικό Δικαστήριο θα εξετάζει και υποθέσεις των αξιογράφων, είπε ότι τα αξιόγραφα θα εξετάζονται στα Επαρχιακά Δικαστήρια.

Αυτές οι υποθέσεις, πρόσθεσε, «θα εξεταστούν με βάση την εξαγγελθείσα και υλοποιηθείσα τώρα πρόταση της Κυβέρνησης για αύξηση του αριθμού των δικαστών ούτως ώστε ενισχύοντας τον αριθμό των δικαστών να μπορέσουν να εκδικάζονται οι υποθέσεις των αξιογράφων σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ο αριθμός των δικαστών που θα δικάζουν τα αξιόγραφα είναι έξι, είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των δικαστών που θα απαρτίζουν το Διοικητικό Δικαστήριο ανέφερε ότι είχαν οριστεί αρχικά για πέντε αλλά προτείνεται η αύξηση του αριθμού σε εφτά, κάτι το οποίο η Κυβέρνηση αντικρίζει θετικά. Απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν θα προσληφθούν νέοι δικαστές για το Διοικητικό Δικαστήριο.

Σε ερώτηση αν οι υποθέσεις θα εκδικάζονται στις κατά τόπο επαρχίες, ο κ. Νικολάου είπε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο θα λειτουργεί στο χώρο του Ανωτάτου και θα παραχωρηθούν κάποιες διευκολύνσεις στα πλαίσια της διαδικασίας καταχώρησης υποθέσεων. Δηλαδή, διευκρίνισε, «οι προσφυγές θα μπορούν να καταχωρούνται και στα Επαρχιακά Δικαστήρια των άλλων πόλεων».

Κληθείς να πει πως θα υποστηρίζεται το νέο Δικαστήριο, ανέφερε ότι «ουσιαστικά θα γίνει στα πλαίσια εξοικονόμησης προσωπικού από άλλα Δικαστήρια, πλην εκεί που θα υπάρξει ουσιαστική ανάγκη και δεν θα μπορεί να υπάρξει δυνατότητα εξοικονόμησης από κάπου αλλού».

«Θα λειτουργήσουν σ` αυτό το χώρο και δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετες άλλες δαπάνες», είπε, προσθέτοντας ότι «οι λειτουργοί αυτού του δικαστηρίου θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξοικονόμηση χρόνου και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης στο βαθμό των διοικητικών υποθέσεων, αλλά και καθ` όσον αφορά την εκδίκαση των εφέσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το Διοικητικό Δικαστήριο, ανέφερε ότι «το Σεπτέμβριο οι δικαστές, με βάση τον δικό τους προγραμματισμό, υπολογίζουν ότι αν ο νόμος ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου είναι δυνατόν να συγκροτηθεί το Δικαστήριο».