Ι. Νικολάου: Τα εθνικά ζητήματα απαιτούν συλλογικότητα

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας στο ετήσιο Μνημόσυνο της «Κυράς της Λαπήθου», Ευφροσύνης Προεστού, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία,  είπε ότι η Κύπρος του σήμερα δεν είναι δυστυχώς αυτή που οραματιστήκαμε.

Ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής, αλλά και τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη «πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να εξέλθουμε από την κρίση το συντομότερο».

Συμπλήρωσε ότι οι θυσίες και οι αγώνες των ηρώων μας κατά των Τούρκων το ’74, παραμένουν ακόμα εκκωφαντικά αδικαίωτοι, ενώ το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων εξακολουθεί να συνεχίζεται.

Είπε, εξάλλου, ότι μόνο αν εξέλθουμε από την κρίση το συντομότερο, θα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό, στη βάση μιας ολοκληρωμένης και διεκδικητικής στρατηγικής.

Όπως είπε, «απαλλαγμένοι από τα δεσμά της τουρκικής στρατιωτικής κηδεμονίας και των εθνικών διαχωρισμών, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την επανένωση της πατρίδας μας» και να αγωνιστούμε για μια λύση που θα διασφαλίζει την εθνική μας ταυτότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια Κύπρο ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα, μέσα σε μια μεγάλη ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.

Τα εθνικά μας ζητήματα, απαιτούν συλλογικότητα, συνέχισε ο Υπουργός. «Απαιτούν να σταθούμε ο ένας δίπλα από τον άλλο, αλληλέγγυα και όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για να εξέλθουμε από τα οικονομικά αδιέξοδα που βρίσκεται ο τόπος μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευφροσύνη Προεστού, είπε ότι δεν έκανε πίσω μπροστά στην εθνική ευθύνη και στο καθήκον, στάθηκε όρθια και ασυμβίβαστη και έγινε πρότυπο ζωής για τις επερχόμενες γενεές.

Με την ίδια δύναμη της ψυχής και την ίδια αποφασιστικότητα που αγωνίστηκε, οφείλουμε κι εμείς να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε, κατέληξε ο Υπουργός.