Ι.Νικολάου: Σεβασμός στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής

Το θέμα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης συμμετεχόντων σε διαδηλώσεις τέθηκε σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Σάββας Θεοφάνους,  ο Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας,

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη σύσκεψη συζητήθηκε η τακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν, η πρόθεση της Αστυνομίας για έκδοση σχετικής εγκυκλίου καθώς και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος της φωτογράφισης/κινηματογράφησης διαδηλωτών.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι όπως επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός σε δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης καθώς και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ζήτησε τόσο από το Γραφείο του Επιτρόπου όσο και από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να εξετάσουν το θέμα ούτως ώστε τα δικαιώματα αυτά να μην παραβιάζονται από ενέργειες της Αστυνομίας.

«Η φωτογράφιση/κινηματογράφηση των παρευρισκομένων σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν μπορεί να γίνεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν από απλώς και μόνο τη διερεύνηση της διάπραξης ποινικού αδικήματος κατά τον χρόνο που αυτό επιτελείται», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας και οποιασδήποτε ρύθμισης, κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, ενεργούν κατά τρόπον που εκείνοι κρίνουν σκόπιμο, έστω και αν αυτός μπορεί να παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.