Ι.Νικολάου: Πλήρη διερεύνηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Πολίτης”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε δήλωση του σήμερα   διευκρίνισε ότι ο ίδιος και το Υπουργείο του ουδεμία ανάμειξη έχουν στο ανακριτικό έργο της Αστυνομίας και «διέκρινε» όπως είπε, την οποιαδήποτε ενέργεια του ιδίου και του Υπουργείου του, από τα γεγονότα όπως αυτά περιέχονται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο ο αστυνομικός συντάκτης της εφημερίδας Μανώλης Καλατζής ανακρίνεται ως βασικός ύποπτος στην υπόθεση των δύο απειλητικών επιστολών, κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, που στάλθηκαν στην εφημερίδα.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του να συζητήσει το όλο θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα και το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή.

«Η Κυβέρνηση δεν δέχεται αβασάνιστα τις οποιεσδήποτε υπόνοιες ή υποψίες κατά των λειτουργών του Τύπου», ανέφερε σημειώνοντας ότι «σέβεται απόλυτα τους λειτουργούς του Τύπου και τους καλεί να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα και πλήρη ελευθερία στη διατύπωση της άποψης ή έκφρασης τους».

Οι ισχυρισμοί που περιέχονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» είναι εξαιρετικά σοβαροί, συνέχισε προσθέτοντας ότι θα ζητήσει πλήρη διερεύνηση τους.

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση ότι από τη δήλωση του μπορεί να εκληφθεί ότι δεν δείχνει πλήρη εμπιστοσύνη στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι όπως επεσήμανε οι ισχυρισμοί όπως δημοσιεύονται στην εφημερίδα είναι εξαιρετικά σοβαροί και για αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν.

Σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο πέραν της ανάγκης για πλήρη διερεύνηση των όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα και ανέφερε ότι «η προσπάθεια μας είναι οι ισχυρισμοί που περιέχονται στο δημοσίευμα να διερευνηθούν με ταχύτητα, με πλήρη ανεξαρτησία και σε βάθος ώστε να μην παραμένει αιρούμενη η οποιαδήποτε εντύπωση αναφορικά με προθέσεις της Αστυνομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στο πλαίσιο της καθημερινής επικοινωνίας του με τον Αρχηγό της Αστυνομίας του τον ρώτησε εάν είχε υπόψη το δημοσίευμα της εφημερίδας χωρίς να συζητήσει μαζί του τίποτε περισσότερο, είτε σε σχέση με το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, είτε τις όποιες σκέψεις ή προθέσεις έχει επί του θέματος.

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει σε εφημερίδα και να κατασχέσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατά παράβαση της προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι όλες οι αρχές της Δημοκρατίας θα πρέπει να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους λειτουργούς του Τύπου και στο έργο το οποίο επιτελούν.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης που θα πρέπει να γίνει θα εμπίπτει και ο τρόπος με τον οποίο η Αστυνομία χειρίστηκε το θέμα.

Ερωτηθείς εάν έχει προσδιορίσει χρονικά την ολοκλήρωση της διερεύνηση, ο κ. Νικολάου επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα, επειδή όπως ανέφερε αδυνατεί να καθορίσει από μόνος του το βάθος της έρευνας και το χρόνο που θα διαρκέσει, επανέλαβε ωστόσο ότι «η προσπάθεια μας είναι αυτό να διερευνηθεί, πλήρως, σε βάθος από ανεξάρτητο ανακριτή και σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς εάν ελέγχεται και ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως τα πρόσωπα τα οποία θα ελεγχθούν θα αποφασιστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή.

«Το Υπουργείο και ο Υπουργός δεν έχουν καμία ανάμειξη επί θεμάτων που αφορούν τις ανακρίσεις που διεξάγονται από πλευράς αστυνομίας, ποινικές ή άλλες», είπε καταλήγοντας.