Ι. Νικολάου: Δεν ξέρω τι έκθεση κρατά η κ. Χαραλαμπίδου

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με τη μελέτη της Αστυνομίας για πάταξη της διαφθοράς στο Σώμα

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά που έγινε εκ μέρους της Βουλευτού κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο πλαίσιο σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ότι είχε στα χέρια του από το 2015 τη μελέτη για τη διαφθορά στην Αστυνομία ενώ την παρουσίασε πρόσφατα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είχα την έκθεση μελέτης η οποία έγινε από την αστυνομία για τη διαφθορά από το 2015 και την έδωσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις πρόσφατα. Η έκθεση που παραδόθηκε σε μένα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή του Αρχηγού της Αστυνομίας ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, είναι αποτελέσματα έρευνας και μελέτης που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες και δεν βρίσκω να έχει οποιαδήποτε σχέση με την έκθεση την οποία αναφέρεται η κ. Χαραλαμπίδου. Μπορεί να είναι κάτι άλλο, το οποίο είναι εσωτερικό της Αστυνομίας και δεν σημαίνει ότι ο Υπουργός είναι ενήμερος για οποιαδήποτε έρευνα ή μελέτη γίνεται στην Αστυνομία. Νομίζω κάπου λίγο τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα με τις εκθέσεις και δυστυχώς εξάγονται συμπεράσματα αποδίδοντας χαρακτηρισμούς που δεν ευσταθούν. Δεν ξέρω τι έκθεση κρατά η κ. Χαραλαμπίδου».

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει σύνδεση της μελέτης που ετοιμάστηκε από την Αστυνομία για τη διαφθορά στο Σώμα με οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη έκθεση, επισημαίνοντας ότι η μελέτη συντάχθηκε από άτομο που διαθέτει εγκληματολογικές σπουδές, σε αυτήν αναφέρονται τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε μεταξύ των μελών της Αστυνομίας και στη βάση των συμπερασμάτων έγιναν εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων της διαφθοράς. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι έχει συσταθεί επιτροπή από πλευράς του Αρχηγείου, η οποία επεξεργάζεται τις εισηγήσεις της μελέτης, ενώ στο Υπουργείο γίνεται περαιτέρω επεξεργασία θεμάτων που αφορούν καλές πρακτικές και μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες σε σχέση με τη διαφθορά.

«Προσπάθεια μας είναι να συνεχίσουμε αποφασιστικά τον δρόμο για τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς που έχουν διαπιστωθεί στην Αστυνομία, τα οποία μπορεί να είναι λίγα, αλλά αρκετά για να πλήξουν το έργο της», σχολίασε.