Ι.Νικολάου:Όσοι υπέχουν ποινικών ευθυνών στα σκάνδαλα θα τιμωρηθούν

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η προσπάθεια με τις ποινικές ανακρίσεις δεν είναι για να κλείσει ένα θέμα αλλά είναι για να διευκολυνθούν οι ανακρίσεις ώστε εκείνοι οι οποίοι υπέχουν ποινικών ευθυνών να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νικολάου είπε πως θέλει να διαβεβαιώσει για ακόμη μια φορά, ότι οι Ερευνητικές Επιτροπές που έχουν γίνει, έχουν γίνει για να διευκολύνουν την διαπίστωση των γεγονότων και των οποιωνδήποτε ευθυνών που μπορούν να προκύπτουν από αυτά.

“Εχουμε ήδη παράλληλα αρχίσει και την διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων οι οποίες – όπως το έχουμε επεξηγήσει μέχρι τώρα – θα γίνουν στην διερεύνηση όλων των στοιχείων τα οποία θα συγκεντρωθούν αλλά αναμένουμε ότι θα διευκολυνθούν και από τις εκθέσεις των ερευνητικών επιτροπών ούτως ώστε να υπάρξει πληρότητα στην διερεύνηση όλων των πιθανών ευθυνών που πιθανόν να προκύπτουν από κάποια γεγονότα κι όχι να περιοριστούμε απλά σε μόνο κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις”, πρόσθεσε.

Η αναφορά για παράδειγμα, διευκρίνισε, ότι ξεκινήσαμε με ποινικές ανακρίσεις καθόσον αφορά το οικονομικό έγκλημα στον τόπο είτε σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά είτε σε σχέση με την κατάσταση που βρίσκονται οι τράπεζες μας μπορεί να περιορίστηκαν σε πέντε ενότητες αλλά σίγουρα αν από την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής προκύψουν κι άλλα θέματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν από πλευράς των ποινικών ανακριτών έστω κι αυτά δεν περιλαμβάνονται στις πέντε αυτές ενότητες να είστε βέβαιοι ότι θα διερευνηθούν για σκοπούς ποινικών ευθυνών.

Όσον αφορά την ποινική έρευνα για την Cyta, ο κ. Νικολάου είπε πως “συνεχίζεται, έχει ήδη ανατεθεί σε αξιωματικό του ΤΑΕ, ο οποίος διεξάγει την έρευνα, συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε η έρευνα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό”.

Ερωτηθείς, είπε πως δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο αναφορικά με τις έρευνες που γίνονται, “γιατί δεν είναι μόνο η λήψη καταθέσεων υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν για σκοπούς της έρευνας”.

Σε σχέση με την έκθεση της ΚΥΠ, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτή αναμένεται από τον ερευνώντα αξιωματικό. “Πιστεύω ότι στις προσεχείς ημέρες μάλλον εντός της εβδομάδας θα πρέπει να την έχουμε”, σημείωσε προσθέτοντας ότι “δεν έχει ακόμα η έκθεση κατατεθεί ή υποβληθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας ούτε κοντά μου έχει έρθει ακόμη”.

Σε ερώτηση αν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις υπό διερεύνηση υποθέσεις θα καλυφθούν από ασυλία, είπε πως “εξαρτάται για ποια πολιτικά πρόσωπα μιλάτε κι αν αυτά καλύπτονται από την ασυλία με βάση το Σύνταγμα”.

“Αν μιλάμε για παράδειγμα για βουλευτή που είναι σε ενεργεία υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί του ελέγχου της ποινικής ευθύνης στο παρών στάδιο, κι αυτές είναι για παράδειγμα οι περιπτώσεις που οι ποινές είναι μικρές. αν μιλούμε για κακούργημα τότε μπορεί να ζητηθεί η εξαίρεση με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος από το Ανώτατο Δικαστήριο και θα ζητηθούν αν υπάρχουν τέτοια θέματα”, συμπλήρωσε.

Είπε πως για τους νυν και τέως Υπουργούς δεν υπάρχει ασυλία.

Όλα αυτά, κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, θα ελεγχθούν και δεν υπάρχει θέμα κάποιος να αφεθεί και να καλυφθεί πίσω από την οποιαδήποτε λεγόμενη ασυλία, αν αυτή δεν προνοείται από το Σύνταγμα.