Ιωνάς: Στο πλαίσιο λύσης δεν χωρούν ούτε ρήτρες, ούτε στρατεύματα και κανένας κηδεμόνας

Ιωνάς: Στο πλαίσιο λύσης δεν χωρούν ούτε ρήτρες, ούτε στρατεύματα και κανένας κηδεμόνας

Η ανάγκη για συλλογικότητα και συλλειτουργία, η ανάγκη για νηφαλιότητα και μέτρο να πρυτανεύσουν της δημαγωγίας και της κομματικής αντιπαράθεσης, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων Πάχνας, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στην Πάχνα.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος των τελευταίων χρόνων, δεν είναι αυτή που οραματιστήκαμε. Δεν είναι αυτή για την οποία αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους οι ηρωικώς πεσόντες που σήμερα μνημονεύουμε. Σαράντα πέντε σχεδόν χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πατρίδα μας ακρωτηριασμένη και αιμάσσουσα, εξακολουθεί να κηδεύει τους νεκρούς της.

Το χρέος μας προς τους αθάνατους νεκρούς μας, δεν εξοφλείται μόνον με λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις, αντάξιες της θυσίας και της αρετής τους. Πρώτιστα, επιβάλλεται να εξορκίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να ξεριζώσουμε τα ζιζάνια της αντιπαράθεσης και της διαίρεσης που μας κατατρέχουν σε κάθε κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αρκετό φόρο αίματος έχει καταβάλει ο λαός μας στο όνομα του φανατισμού. Αρκετές χαμένες πατρίδες έχουμε θρηνήσει ως ελληνισμός, εξαιτίας της εσωτερικής διάσπασης και της πόλωσης. Η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου, ας μην επιτρέψουμε να προστεθούν σε αυτόν το κατάλογο.

Υπό το φως των σημερινών δεδομένων, συναισθανόμαστε την ανάγκη για συλλογικότητα και συλλειτουργία. Την ανάγκη, η νηφαλιότητα και το μέτρο, να πρυτανεύσουν της δημαγωγίας και της κομματικής αντιπαράθεσης. Μαζί και ενωμένοι, έχουμε αποδείξει ως Ελληνισμός ότι μπορούμε να επιτύχουμε και πολλές και υψηλές εθνικές επιδιώξεις.

Οι λεονταρισμοί και πειρατικού χαρακτήρα προκλήσεις της Άγκυρας, απαιτείται όπως μας βρουν σε συστράτευση. Η επιδιωκόμενη αναθεωρητικότητα της κατοχικής χώρας, επί των αναφαίρετων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβάλλει, επίσης, τη συλλογικότητα και την ομοθυμία. Εκεί όμως όπου κρινόμαστε απαξάπαντες, εκεί όπου χρειάζεται να καταθέσει ο καθένας τα διαπιστευτήρια της πατριωτικής του υπευθυνότητας, δεν είναι τίποτα άλλο, από τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για την κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα.

Ύψιστη επιδίωξη του Πρόεδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί η ταχεία, αλλά προ πάντων κατάλληλα προετοιμασμένη επανέναρξη του διαλόγου. Οι επαφές της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, καθώς και η επικείμενη άτυπη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ευελπιστούμε ότι θα συντείνουν στη διαμόρφωση όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αναμένουμε, εις πείσμα των όσων κατά καιρούς δημοσιεύονται, τη διατύπωση γραπτών θέσεων ώστε να διαφανεί ποια από τις δύο πλευρές σέβεται τις προηγούμενες συγκλήσεις και ποια υπαναχωρεί καθυστερώντας την επανέναρξη, πιθανόν για αλλότριες αιτιάσεις.

Η επίδειξη κατανόησης στις ανησυχίες της άλλης πλευράς στο ζήτημα της νομής της εσωτερικής εξουσίας και διακυβέρνησης, ουδόλως ανατρέπουν την πραγματική υπόσταση του Κυπριακού. Ως προβλήματος δηλαδή κατοχής, που επιβάλλεται και θα τερματιστεί μόνον με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων καθώς και κατάργησης του επιζήμιου, αναχρονιστικού και απαρχαιωμένου συστήματος ασφάλειας. Στο πλαίσιο λύσης, δεν χωρούν ούτε ρήτρες, ούτε στρατεύματα και οπωσδήποτε, κανένας κηδεμόνας με ή χωρίς βεβαρημένο ιστορικό.

Αναλώνουμε το άπαν των προσπαθειών μας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Οραματιζόμαστε την Κύπρο ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, σεβασμού και ελπίδας, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας και κυρίως της νέας γενιάς. Αυτή είναι η επιδίωξη μας και μόνο με αυτόν το τρόπο θα τιμήσουμε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τις θυσίες των ηρώων μας. Αυτή είναι η οφειλή μας».