Ιωνάς: Σημαντικός ο ρόλος της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας

Θέματα που αφορούν τη λειτουργία, τη διεύρυνση των εκπαιδεύσεων των μελών, τον προγραμματισμό και τη συντήρηση των πτητικών μέσων που διαθέτει η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, συζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά την σημερινή επίσκεψη του στη Μονάδα, στην Λάρνακα.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε σε δηλώσεις του: «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Μονάδα και να συγχαρώ όσους υπηρετούν εδώ, για την ευσυνειδησία που επιδεικνύουν κατά την ώρα της επιχείρησης και ειδικότερα, για τον μεγάλο ζήλο και την ανθρωπιά που επέδειξαν σε επιχειρήσεις κοινωνικού περιεχομένου, διάσωσης μεταναστών, συμπατριωτών μας που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση καθώς και μεταφοράς ασθενών.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Μονάδα είναι πολύ σημαντικός, το έργο που επιτελεί και η ευθύνη που έχει να μπορεί να επιχειρεί σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και να ανταποκριθεί τη δεδομένη στιγμή στην ώρα της είναι πολύ σημαντικά, αξιοποιώντας μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, γιατί εκείνο μπορεί να είναι καθοριστικό στη διάσωση».

Ευχαριστώντας τους άνδρες της Μονάδας εκ μέρους της Πολιτείας, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες. Μπορεί κάπου αλλού να γίνεται κάποιο λάθος, να είναι ανεκτό και να μην έχει τις τεράστιες συνέπειες που μπορεί να έχει ένα λάθος ή μια παράλειψη των ανδρών ΜΑΕΠ, σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό καταδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, για τον οποίο πρέπει να αισθάνονται περήφανοι.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η δυνατότητα της άμεσης ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας, εξαρτάται από την ετοιμότητα των ανδρών τόσο σε σχέση με τα μέσα, όσο και με το προσωπικό, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι η ετοιμότητα του προσωπικού, με συνεχή εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία έχουμε την ευθύνη να παράσχουμε τα πτητικά μέσα που πρέπει να έχει στη διάθεση της η ΜΑΕΠ, αλλά την ίδια ώρα οι άνδρες της Μονάδας έχουν την ευθύνη να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό ώστε τα πτητικά μέσα να είναι στη διάθεσή τους, να μπορούν να τα αξιοποιούν στον καλύτερο δυνατό τρόπο και εκεί που υπάρχει ανάγκη, να υπάρχει και πληρότητα μέσων, για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλο το χρόνο. Έχει μεγάλη σημασία να γίνονται οι σωστοί προγραμματισμοί».

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου παρατήρησε ότι στα συνολικά 48 μέλη της Μονάδας υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να στελεχωθεί η Μονάδα και από γυναίκες.

Αναφερόμενος στην άμεση ανταπόκριση των ανδρών της Μονάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο στα θέματα πυρόσβεσης, ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις και υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης πάντοτε, σε όλα τα επίπεδα. Και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία αναγνωρίζουμε αυτό που προφέρουν οι άνδρες της Μονάδας, τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει κατά καιρούς σε μικρές και μεγάλες πυρκαγιές, αλλά χρειάζεται να υπάρχει καλός συντονισμός τον οποίο επιζητούμε να βελτιώνουμε συνεχώς. Υπάρχει ανάγκη συντονισμού με την Εθνική Φρουρά γιατί έτσι αξιοποιούνται και τα δικά της πτητικά μέσα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη σωστού προγραμματισμού για τη συντήρησή τους. Πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Κέντρου Συντήρησης των ελικοπτέρων στην Κύπρο, το οποίο να είναι διαπιστευμένο από τα κέντρα συντήρησης των κατασκευαστριών εταιρειών, ώστε να μπορούμε να πληρούμε τις απαιτήσεις των συμβολαίων και να έχουμε τις εγγυήσεις που προβλέπονται σε αυτά και αφορούν την λειτουργία και την ικανότητα των πτητικών μέσων. Με τη σωστή συντήρηση και χρήση, τα ελικόπτερα μπορούν να αξιοποιηθούν για πολλά χρόνια. Σήμερα η Αστυνομία διαθέτει τέσσερα πτητικά μέσα, που είναι επαρκής αριθμός για όλες τις επιχειρησιακές της ανάγκες, οι οποίες είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια.

Οι δυνατότητες που έχουμε είναι αυξημένες, γι’ αυτό κάνουμε περισσότερες επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενοι σε μεγαλύτερο βαθμό στις ανάγκες που παρουσιάζονται. Υπάρχει επαρκής αριθμός πτητικών μέσων για τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της Αστυνομίας, αλλά και για την άμεση ανταπόκρισή μας στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η σωστή διαχείριση τους και η ανάγκη ύπαρξης ικανοποιητικού αριθμού στελεχών σε όλα τα επίπεδα για να γίνεται και η σωστή ανταπόκριση στις απαιτήσεις που υπάρχουν».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης των μελών της ΜΑΕΠ, τονίζοντας ότι πρέπει να διευρύνουμε τις δυνατότητες εκπαίδευσης τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, με το οποίο μπορούμε να δούμε τις προοπτικές εκπαίδευσης στη Σχολή Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας. Και πρόσθεσε: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της εκπαίδευσης. Αν και υπάρχει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για εκπαιδεύσεις που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από ευρωπαϊκά κονδύλια, εντούτοις το ποσό που αντλείται κάθε χρόνο είναι πολύ περιορισμένο. Μέσα από σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να δούμε με ποιο τρόπο θα αντλήσουμε περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης του προσωπικού, από αυτά τα προγράμματα».

Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψή του στην Μονάδα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «σκοπός της είναι να δώσει το μήνυμα ότι παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΜΑΕΠ. Το Υπουργείο δεν θέλει να νιώθουν τα μέλη ότι η Μονάδα λειτουργεί μόνη της, αλλά αντιθέτως δίνουμε μεγάλη σημασία και δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η ΜΑΕΠ και η Λιμενική, που θα αποτελούν την Ακτοφυλακή, θα ενταχθούν σε μια ξεχωριστή Υπηρεσία Ασφάλειας. Το νομοσχέδιο για την δημιουργία Ακτοφυλακής βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης, θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία και με την υιοθέτηση του θα επιτρέψει τη σύσταση μιας ξεχωριστής Υπηρεσίας, διά της οποίας θα αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα της ΜΑΕΠ και με την Λιμενική Αστυνομία, θα μπορεί από μόνη της να διαχειριστεί όλα τα ζητήματα που την αφορούν, εξήγησε.

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι με την λειτουργία της Ακτοφυλακής, θα υπάρξει μια ουσιαστική αναβάθμιση της ΜΑΕΠ και της Λιμενικής Αστυνομίας, θα επιχειρούν σε κοινά μέτωπα, μεταξύ των οποίων οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο, που λόγω της ΑΟΖ και των δραστηριοτήτων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, είναι πιο αυξημένα.