Ιωνάς: Από την πρώτη στιγμή, είχαμε διακηρύξει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στην Αστυνομία

Με αφορμή τα σχόλια και δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον Τύπο, το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στην Αστυνομία, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω ότι, από την πρώτη στιγμή, είχαμε διακηρύξει ότι θα ήταν μηδενική ανοχή τόσο του Υπουργείου, όσο και της ηγεσίας της Αστυνομίας στα φαινόμενα αυτά και υιοθετήσαμε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις προς πάταξη της διαφθοράς και διόρθωση διαχρονικών προβλημάτων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία του Σώματος και υπονομεύουν το έργο της Αστυνομίας.

Προς υλοποίηση των διακηρύξεών μας προχωρήσαμε μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας, με αποφασιστικότητα, στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και αποφάσεων που θέτουν πλέον τα θεμέλια μιας νέας εποχής για την Αστυνομία, αναφορικά με τη χρηστή διοίκηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

• Ενισχύθηκε η Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων, Επιθεώρησης και Ελέγχου, ώστε να ασχολείται με την συλλογή, επεξεργασία και διερεύνηση πληροφοριών που σχετίζονται με την αποκλίνουσα ή παραβατική συμπεριφορά των μελών.
• Όλες οι καταγγελίες ή πληροφορίες, για πράξεις διαφθοράς ή κατάχρησης εξουσίας διερευνώνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων και κάθε έρευνα που διενεργείται από την Αστυνομία διακόπτεται και αποστέλλεται στην Αρχή.
• Καθορίστηκαν με εγκύκλιο του Αρχηγού Αστυνομίας κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας των μελών της Αστυνομίας.
• Αυξήθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γνώση, αναγνώριση, πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς σε όλες τις βαθμίδες.
• Καταρτίστηκαν προγράμματα εκπαίδευσης για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, για αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της διαφθοράς και των καταχρήσεων εξουσίας.
• Ρυθμίστηκαν αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήτρια επιλογής – διορισμού νέων μελών στην Αστυνομία, μεταξύ των οποίων είναι η διενέργεια ψυχομετρικών εξετάσεων που αξιολογούν πόσο ευάλωτος είναι στη διαφθορά ένας υποψήφιος για διορισμό στην Αστυνομία. Το νομοσχέδιο συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
• Έχουν δημιουργηθεί αποτελεσματικότερα κανάλια επικοινωνίας και ελέγχου των μελών της Αστυνομίας από τους προϊσταμένους τους.

Ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών, καταχωρήθηκαν για πρώτη φορά ποινικές υποθέσεις εναντίον μελών του Σώματος για πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις και κάποιοι προτίμησαν να υποβάλουν παραίτηση και να φύγουν από την Αστυνομία.

Αποτελεί γεγονός – και είναι κάτι που δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας – ότι για να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική δίωξη πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν την καταχώρηση οποιασδήποτε υπόθεσης. Στις περιπτώσεις που η συγκέντρωση τέτοιων στοιχείων είναι αδύνατη, παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων αρχών, και συγκεκριμένες πληροφορίες εμπλέκουν μέλη σε πράξεις διαφθοράς που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους, στα πλαίσια αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς και για προστασία των μελών και του έργου της Αστυνομίας, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως είναι η απομάκρυνση των προσώπων αυτών από τα καθήκοντα που ασκούσαν.

Θα ήθελα, όμως, να διαβεβαιώσω ότι σίγουρα λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα, με σκοπό τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πράξεων διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται νέα στρατηγική αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, η οποία θα είναι αποτέλεσμα της ειδικής μελέτης που ετοιμάστηκε για τον σκοπό αυτό και έχει υποβληθεί, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο Υπουργό.

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί και έχουν επιφέρει αποτέλεσμα, όπως είναι η εφαρμογή του συστήματος εναλλαξιμότητας για σκοπούς προστασίας των μελών και το γεγονός ότι καθορίστηκαν κριτήρια για τις μεταθέσεις που διενεργούνται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Διευκρινίζεται ότι ουδέποτε αποκρύψαμε το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα κατάχρησης εξουσίας στην Αστυνομία. Τα μέλη που εμπλέκονται είναι λίγα, δυστυχώς όμως αρκετά για να δημιουργούν μια αρνητική εικόνα.

Γι’ αυτό και υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, λήψη μέτρων και αποφασιστικότητα για εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης κατά της διαφθοράς όπως είναι η σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Αστυνομίας, ενός αμερόληπτου και αποτελεσματικού οργάνου που θα περιβληθεί με τις ανάλογες εξουσίες για έλεγχο και έρευνα, η προστασία των μελών και άλλων προσώπων που καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς καθώς και η νομοθετική ρύθμιση αποτελεσματικών εργαλείων και μηχανισμών ελέγχων διαφθοράς από μέλη σε σχέση με άτομα, σε σχέση με την κατάχρηση καθήκοντος ή εξουσίας ή και την παράλειψη ή παραμέληση καθήκοντος προς όφελος των ιδίων ή τρίτων προσώπων.

Το φαινόμενο της διαφθοράς υπάρχει, όπως παρατηρείται, σε ολόκληρη την κοινωνία και σε κάθε φορέα ή οργανισμό, όμως στην Αστυνομία λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, και επαναξιολογούνται διαρκώς με σκοπό να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά. Δεν αποποιούμαστε τις οποιεσδήποτε ευθύνες και εκεί που μας καταλογίζονται είμαστε έτοιμοι να τις αναλάβουμε. Όμως, τα προβλήματα αυτά δεν είναι σημερινά και δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικότερα σε ένα Σώμα με τις εξουσίες που έχει κάθε αστυνομικός και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά στην Αστυνομία.

Για τις περιπτώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά από τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες, με αφορμή το έγκλημα στην Αγία Νάπα, καλό θα είναι να περιμένουμε την έκβαση των ερευνών, οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις σε βασανιστικά ερωτήματα που προκύπτουν, ακόμη και σε αυτά που αφορούν θέματα διαφθοράς. Να είστε βέβαιοι ότι κατόπιν των απαντήσεων που θα δοθούν, θα λειτουργήσουμε στα ίδια πλαίσια της μηδενικής ανοχής σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο Αστυνομικό Σώμα.