Ιωνάς: Απευθύνουμε έκκληση επούλωσης των διχαστικών πληγών του παρελθόντος

Η συνεχιζόμενη και πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας επί των αναφαίρετων, κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλεται να μας βρει σε συστράτευση, όπως και η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και οι αδιάκοπες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, επιβάλλεται επίσης να μας βρουν ενωμένους, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μιλώντας, σήμερα, στο ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού 1974.

«Υπό το βάρος λοιπόν, που δημιουργεί η επαίσχυντη παρουσία των σαράντα και πλέον χιλιάδων στρατευμάτων της Άγκυρας στα καθαγιασμένα χώματα της πατρίδας μας, οφείλουμε σήμερα όσο ποτέ, να προβούμε σε μία γενναία και συνάμα επιβεβλημένη αυτοκριτική. Να αναρωτηθούμε εάν έχουμε το δικαίωμα, να λησμονήσουμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες συμπατριώτες μας. Εάν έχουμε, και από πότε, το δικαίωμα να υποβαθμίσουμε από κορυφαία προτεραιότητα των εθνικών μας προσανατολισμών, το στόχο για την επανένωση της πατρίδας μας; Εάν έχουμε ή όχι συνειδητοποιήσει ότι τυχόν αποτυχία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, δεν θα απονείμει πιστοποιητικά δικαίωσης σε πολιτικές παρατάξεις, αλλά θα επιφέρει αρνητικότατες εξελίξεις για το μέλλον της πατρίδας μας.

Απευθύνουμε σήμερα έκκληση προς όλους.  Πολίτες και πολιτικούς, κομματικούς και κομματάρχες. Έκκληση για φρονηματισμό από τα ασύγγνωστα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη από την τελευταία φορά που σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο, τα λάθη εκείνα, που συνέβαλαν τον ακρωτηριασμό της πατρίδας μας. Απευθύνουμε έκκληση επούλωσης των διχαστικών πληγών του παρελθόντος. Πληγών που κατά το δοκούν, είτε προσποιούμαστε ότι δεν ανοίχθηκαν ποτέ, είτε τις συντηρούμε ανοικτές για ίδιον, κομματικό όφελος.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης. Η ώρα, να καταστήσουμε επιτέλους την μείζονα εθνική μας υπόθεση, σε πατριωτικό παρανομαστή των συλλογικών μας επιδιώξεων. Η συνεχιζόμενη και πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας επί των αναφαίρετων, κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, επιβάλλεται να μας βρει σε συστράτευση. Η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και οι αδιάκοπες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, επιβάλλεται επίσης να μας βρουν ενωμένους. Να μας βρουν συμβάλλοντας εποικοδομητικά εντός της αίθουσας του Εθνικού Συμβουλίου και όχι επικοινωνιακά εκτός αυτής. Στις προσπάθειες αναχαίτισης της τουρκικής αναθεωρητικότητας, αλλά και στις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας στη τράπεζα του διαλόγου, περισσότεροι, μπορούμε να πετύχουμε σαφώς περισσότερα».

Καταλήγωντας, ο κ. Υπουργός  είπε ότι μόνο με αυτόν το τρόπο θα τιμήσουμε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας, θα αποτρέψουμε τα τουρκοκρατούμενα μέρη μας να προστεθούν στον κατάλογο των χαμένων πατρίδων του ελληνισμού. «Αναλώνοντας προς αυτό το σκοπό, το άπαν των προσπαθειών μας για κατάληξη επί μιας δίκαιης, περιεκτικής και λειτουργικής συμφωνίας. Χωρίς ρήτρες, χωρίς στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες», τόνισε.