Ιωάννου: Συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής – Έκκληση στους πολίτες για μέτρα αυτοπροστασίας

Έκκληση στους πολίτες για μέτρα αυτοπροστασίας απηύθυνε μέσω γραπτής δήλωσής του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Αυτούσια η δήλωση:

Παρά τον μειωμένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Κύπρο, τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει εξ αρχής είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η συνειδητή αυτή απόφαση, στη βάση της οποίας δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα τις επόμενες μέρες υπό το φως και της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, αποσκοπεί αυστηρά και μόνον στον περιορισμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, των πιθανοτήτων ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.

Συμμερίζομαι την αναστάτωση που προκαλείται στην κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα από αρκετά από τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει, αλλά για μια ακόμη φορά επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα θωρακίσουν τη χώρα και τον πληθυσμό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Για πιο αποτελεσματική δράση έχω συγκροτήσει επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή ανεξάρτητων ειδικών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα συνδράμουν την προσπάθεια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, της οποίας τα στελέχη επιθυμώ να επαινέσω για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης.

Με την ευκαιρία επαναλαμβάνω την έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ιδιαίτερα όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες με κρούσματα κορωνοϊού. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και μόνο να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420. Για απορίες σχετικά με τον κορωνοϊό καλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus.