Ιωάννου για ΓεΣΥ: Με καλή θέληση από όλους μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις

Την ανάγκη όλες οι πλευρές να προσέλθουν στον διάλογο με καλή θέληση και βούληση, ώστε να οδηγηθούμε στην ομαλή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην Λάρνακα, ο Υπουργός Υγείας, κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα που ενέκρινε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε πως, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΙΣ, «κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων στον τομέα της υγείας είναι η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας».

«Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως προβλέπεται από το Νόμο, όπως έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, προς όφελος του ασθενή και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί βάση του Νόμου που είναι η 1η Ιουνίου 2019 όσον αφορά στο πρώτο στάδιο που είναι η εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Επεσήμανε δε ότι «η ιατρική κοινότητα είναι σημαντικός πυλώνας και βασικός εταίρος στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους. Εμείς έχουμε δηλώσει σαν Υπουργείο επανειλημμένα την πρόθεσή μας να μεσολαβήσουμε στη διαβούλευση που γίνεται μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, γιατί το έχουμε πράξει αρκετές φορές στο παρελθόν».

Στο πλαίσιο της μέχρι τώρα καλής συνεργασίας των πλευρών, ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να καλέσει αύριο τον Πρόεδρο του ΠΙΣ σε μια συνάντηση, ώστε και ο ίδιος να τύχει μιας πρώτης ενημέρωσης για τα χθεσινά τεκταινόμενα. Ακολούθως, είπε, υπάρχει η πρόθεση για σύγκληση κοινής συνάντησης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, για να συζητηθούν τα θέματα που τέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Σχολιάζοντας τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΠΙΣ για συμμετοχή των γιατρών στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τα θέματα που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις, με καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές, που ήδη έχουν εκφράσει τη θέλησή τους για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, μπορούν να υπάρξουν οι συγκλίσεις και οι αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν μπροστά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για διαβούλευση μέχρι την 1η Ιουνίου 2019 οπότε και θα εφαρμοστεί η 1η φάση του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι «φυσικά υπάρχει. Επειδή τίθεται θέμα αν υπάρχει χρόνος ή όχι υπάρχει όλος ο απαραίτητος χρόνος εφόσον υπάρχει η θέληση».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο Υγείας «έχει συζητηθεί, μελετηθεί και σχεδιαστεί εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, έχει συζητηθεί διεξοδικά το 2017 πριν την ψήφιση του στη Βουλή, έχει ψηφιστεί ομόφωνα στη Βουλή και ομόφωνα έχουν αποφασιστεί κάποια χρονοδιαγράμματα, τα οποία βάσει Νόμου οφείλουμε να τηρήσουμε. Θεωρώ ότι στο χρονικό διάστημα που είμαστε τώρα, τα χρονοδιαγράμματα είναι υπέρ του δέοντος αρκετά, εφόσον υπάρχει η κοινή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία».