Ιταλία: Προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Οι Ιταλοί ψήφισαν και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας και της ηγεμονίας της Γερμανίας στην Ευρώπη. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την πολιτική ηγεσία της χώρας προβληματισμένη και αμήχανη, ενώ Βρυξέλλες και Βερολίνο ζητούν επιτακτικά τη σύσταση κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προσπαθεί να εδραιώσει το ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού, είτε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είτε με τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο.

Ο Καβαλιέρε δήλωσε πρόθυμος να συμμαχήσει με τον Μπερσάνι προς όφελος της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε πως θα ήταν καταστροφική και ανούσια μια νέα προσφυγή στις κάλπες. Ενώ ως άλλη “Ιφιγένεια” κάλεσε όλα τα κόμματα να θυσιαστούν για το καλό της χώρας.

Απο την άλλη ο κωμικός Γκρίλο που αποτέλεσε και την έκπληξη στις εκλογές δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμμαχήσει με κόμματα που στηρίζουν μνημονιακές πολιτικές.”Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για συμμαχίες. Το σύστημα έχει ήδη πέσει”, είπε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.