Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε δεκτό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την επίλυση της πολιτικής αυτής κρίσης.

Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου πρόκειται να ξεκινήσουν το απόγευμα της Τετάρτης. Στις διαβουλεύσεις αυτές αναμένεται να πάρουν μέρος μόνον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και ενδεχομένως οι αρχηγοί τους, λόγω της περιορισμένης συμμετοχής που επιβάλλουν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με ενισχυμένη κοινοβουλευτική στήριξη και αν θα μπορέσει να γεφυρωθεί, ενδεχομένως, το χάσμα που δημιουργήθηκε με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει η αναγκαία συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει την οδό που οδηγεί στην σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με περιορισμένες προγραμματικές προτεραιότητες.

Pfizer: Την ερχόμενη εβδομάδα η παροχή εμβολίων θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί
H φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε πριν λίγο ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ιταλία θα επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί.

Η εταιρία, απαντώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Skytg24, πρόσθεσε ότι από τις 8 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου εστάλησαν στην Ιταλία οι παρτίδες που είχαν συμφωνηθεί, ενώ στην συνέχεια υπήρξε μείωση, λόγω της αναδιοργάνωσης του βελγικού κέντρου παραγωγής της φαρμακοβιομηχανίας.

Παράλληλα, η Pfizer τόνισε ότι οι φιάλες μειώθηκαν λόγω της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να εξάγει πέντε και όχι έξι δόσεις από την κάθε μια, και ότι «προέκυψε παρεξήγηση διότι ταυτίσθηκε ο αριθμός των δόσεων με τις φιάλες», ενώ δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Λίγο νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός υγείας, Πάολο Σιλέρι, είχε δηλώσει στην δημόσια τηλεόραση της Rai, ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων από την Pfizer και την AstraZeneca θα προκαλέσουν αναβολή ενός μηνός στην έναρξη του εμβολιασμού των πολιτών άνω των ογδόντα ετών, και καθυστέρηση έξι με οκτώ εβδομάδων για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

AstraZeneca: Νωρίτερα οι παραδόσεις στην Ε.Ε.
Νωρίτερα από το προβλεπόμενο προσφέρεται να παραδώσει τελικά η AstraZeneca τις δόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε μετά το παγκόσμιο αλαλούμ που προκάλεσε, σε μεγάλο βαθμό η ίδια, όταν ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθέντες δόσεις στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει η Bild,, αναφέρει ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και όχι στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Οι πληροφορίες έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθέντες δόσεις στην ΕΕ.

Ιταλός ΥΠΕΞ: Νομικές ενέργειες κατά των Pfizer και Astrazeneca
Η Ιταλία θα προχωρήσει στη λήψη νομικών ενεργειών κατά της Pfizer και της Astrazeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για την COVID-19, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των δόσεων και όχι την επιδίωξη αποζημιώσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Εργαζόμαστε ώστε το πλάνο του προγράμματος εμβολιασμών μας, να μην αλλάξει. Ενεργοποιούμε όλα τα κανάλια, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πράξει ότι είναι δυνατό, ώστε αυτοί οι κύριοι να σεβαστούν τα συμβόλαια τους» δήλωσε ο Ντι Μάιο στην κρατική τηλεόραση RAI.

Κρούσματα: Πάνω από 8.500 την Τρίτη – 420 θάνατοι
Την Τρίτη στην Ιταλία καταγράφηκαν 8.561 κρούσματα κορονοϊού και 420 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 143.116 διαγνωστικά τεστ, το 5,9% των οποίων προέκυψε θετικό. Την Κυριακή, τα νέα κρούσματα ήταν 11.629, με 299 νεκρούς.

Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 2.475.372 άνθρωποι και οι θάνατοι άγγιξαν τους 85.881.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.484) εν.ώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνια (1.164) με πρωτεύουσα την Μπολόνια και η Σικελία (885).

Στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 21 περισσότεροι ασθενείς, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 115 περισσότεροι.