Ιταλία: Νίκη Ρέντσι με 40,8% στις ευρωεκλογές

Σε θρίαμβο – όπως άλλωστε αναφέρουν και τα περισσότερα ιταλικά ΜΜΕ – μετατράπηκαν οι ευρωεκλογές για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα έλαβε το 40,8%. Στην ευρωβουλή και «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

Βάσει των αποτελεσμάτων δεύτερο κόμμα είναι το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο με 21,2%, ενώ τρίτη η Φόρτσα Ιτάλια του Σίβλιο Μπερουλσκόνι με 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4% και το ψηφοδέλτιο «Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το 4%.

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές, διότι, ως γνωστόν, ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.

Ο Μπέπε Γκρίλλο δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Ούτε ο Ματτέο Ρέντσι έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είμαι συγκινημένος», έγραψε στο Twitter, ενώ στενοί του συνεργάτες υπογράμμισαν ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι, πλέον, η πρώτη δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς».