Ιταλία: Γιατί αυτή η φωτογραφία έγινε viral…

Με πλατύ χαμόγελο και τη μία από αυτές να κρατά μια ιταλική σημαία, οι τέσσερις αθλήτριες πόζαραν στους φωτογράφους, πανηγυρίζοντας τη νίκη τους. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γίνονταν viral.

Η Λιμπάνια Γκρενότ, η Μαρία Μπενεντίκτα Τσιγκμπόλου, η Αγιομίντε Φολορούνσο και η Ραφαέλα Λουκούντο απλά πανηγύριζαν το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν στα 4Χ400 μ. των Μεσογειακών Αγώνων, που ολοκληρώθηκαν στην Ταραγόνα. Άθελά τους όμως αποτέλεσαν ένα «μήνυμα» εν μέσω της διαμάχης για το μεταναστευτικό στην Ιταλία.

Η Γκρενότ γεννήθηκε στην Κούβα και άλλαξε υπηκοότητα όταν παντρεύτηκε Ιταλό, το 2006. Η Τσιγκμπόλου γεννήθηκε στη Ρώμη, η μητέρα της είναι Ιταλίδα και ο πατέρας της Νιγηριανός. Η Φολορούνσο έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, ενώ η Λουκούντο ήρθε στον κόσμο στην Ιταλία, από Σουδανούς γονείς.

Η φωτογραφία τους αναδημοσιεύθηκε χιλιάδες φορές στα social media. Πολλοί Ιταλοί τη χαρακτήρισαν σύμβολο της σύγχρονης Ιταλίας και «πληρωμένη απάντηση» στη σκληρή πολιτική της νέας κυβέρνησης για τους μετανάστες.

«Επιτέλους, το “τρικολόρ” έχει νόημα», έγραψε κάποιος χρήστης του Twitter. «Αυτή είναι η Ιταλία», ανέφερε άλλος.

Για τη νίκη των τεσσάρων αθλητριών έγραψε και ο Ματέο Ρέντσι στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την «υπέροχα νέα» και «μια νίκη για μια Ιταλία χωρίς φόβο.

«Τα χαμόγελά τους είναι η απάντηση στη ρατσιστική Ιταλία», έγραψε ο δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, σφοδρός επικριτής του Ματέο Σαλβίνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της Λέγκας, ζήτησε το σαββατοκύριακο να διαμορφωθεί μια πανευρωπαϊκή συμμαχία κατά της μαζικής μετανάστευσης. Παρά τις γνωστές θέσεις του, κατά των μεταναστών, ο Σαλβίνι πάντως συνεχάρη τις αθλήτριες για την επιτυχία τους. «Θα ήθελα να τις συναντήσω και να τις αγκαλιάσω», έγραψε μάλιστα στο Facebook!

Πληροφορίες: BBC