Ισόβια κάθειρξη στον Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ένοχος κρίθηκε ο αρχηγός των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία, έκρινε το δικαστήριο.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995. Ο Μλάντιτς «συνέβαλε αποφασιστικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, αναφέρεται στην απόφαση του Δεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Ράτκο Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας, σύμφωνα με την απόφαση.

«Τα διαπραχθέντα εγκλήματα κατατάσσονται μεταξύ των πλέον απεχθών που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και περιλαμβάνουν γενοκτονία και εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Αλφόνς Οριε κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Στο μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η ανάγνωση της ετυμηγορίας καθώς ο Σερβοβόσνιος πρώην διοικητής Ράτκο Μλάντιτς οδηγήθηκε εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου της Χάξης επειδή άρχισε να φωνάζει εναντίον των δικαστών που ανακοίνωναν την απόφασή τους. Ο Μλάντιτς οδηγήθηκε εκτός της αίθουσας όταν ο δικαστής απέρριψε αίτημα του δικηγόρου του να αναβληθεί η έκδοση της ετυμηγορίας για ιατρικούς λόγους.Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι η αρτηριακή πίεση του πελάτη του, που του μετρήθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει. Το δικαστήριο απέρριψε, ως αβάσιμο, το αίτημα και τότε ο Μλάντιτς σηκώθηκε και άρχισε να φωνάζει «Ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε την απομάκρυνσή του και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης.

Γνωστός ως ο «χασάπης της Βοσνίας», ο στρατηγός Μλάντιτς αντιμετώπιζε 11 κατηγορίες, όπως γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο 74χρονος ωστόσο αρνούνταν τις κατηγορίες. Όταν αποβλήθηκε από την αίθουσα οδηγήθηκε σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από το οποίο παρακολουθούσε την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία από τηλεόραση.

Ο Μλάντιτς εμφανίστηκε αρχικά στο δικαστήρια χαλαρός και χαμογελαστός κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της ετυμηγορίας όμως οι δικηγόροι του ζήτησαν να γίνει ένα διάλειμμα προκειμένου να πάει στην τουαλέτα και στη συνέχεια μέλος της οικογένειας του πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε μέτρηση αρτηριακής πίεσης.

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.

«Βαρυσήμαντη νίκη για τη δικαιοσύνη» αποτελεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Ράτκο Μλάντιτς «την επιτομή του κακού», σύμφωνα με τον Υπατο Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η δικαστική απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι «δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί και να είναι, όσο χρόνο και αν χρειασθεί».