Ισχυρό χαρτί για την Κύπρο η Ε.Ε.

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται σημαντικές συζητήσεις για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη πορεία επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος και αναπτύσσονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το ρόλο και τις δυνατότητες της.

Πιστεύω ότι απαιτείται πολιτική και αντικειμενική ανάλυση επί του θέματος, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

1. Όταν εντασσόμασταν στην Ε.Ε., μεταξύ άλλων, τονίζαμε ότι η ένταξη μας θα διαδραμάτιζε ρόλο καταλύτη για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Είναι αλήθεια ότι το κλειδί για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η Κύπρος. Έτσι άμεσα ή έμμεσα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο η παρουσία μας εντός Ε.Ε. γι’ αυτό το ζήτημα, υπενθυμίζοντας την ίδια τη παραδοχή της Τουρκικής Ηγεσίας ότι πιθανή λύση του Κυπριακού θα επιφέρει επιτάχυνση της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

2. Μέχρι σήμερα η παρουσία μας στην Ε.Ε., υπήρξε ισχυρή ασπίδα για διάφορα ζητήματα που εγείρονταν στην Ε.Ε. σε βάρος της Κύπρου. Ταυτόχρονα η Ε.Ε. αποτέλεσε τροχοπέδη στα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος του Ελληνισμού ευρύτερα.

3. Η παρουσία μας στην Ε.Ε. διασφάλισε σημαντικά ζητήματα στη πορεία επίλυσης του Κυπριακού, σε θέματα αρχών, θεμελιωδών δικαιωμάτων και εν γένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν θα δεχόταν πολλές βασικές πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου εάν η Κύπρος δεν ήταν χώρα μέλος της Ε.Ε. Στις συνομιλίες διαρκώς πιέζουν για παρεκκλίσεις από το Κεκτημένο που όμως ευτυχώς βρίσκουν τη σθεναρή αντίσταση του Ευρωπαίου Εκπροσώπου στις διαπραγματεύσεις.

4. Ακόμη και η αξιοποίηση της ΑΟΖ μας για τα ενεργειακά ζητήματα σίγουρα θα ήταν από δύσκολη μέχρι αδύνατη χωρίς τη σθεναρή και διαρκή στήριξη της Ε.Ε.

5. Να τονίσω και τη τεράστια σημασία που προσδίδεται στην ενίσχυση της κρατικής μας υπόστασης ως Κυπριακή Δημοκρατία, εξαιτίας του ότι είμαστε χώρα μέλος της Ε.Ε. που θα συνεχίσουμε να είμαστε και μετά την λύση ως μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζω ότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τοποθέτηση του πρόσφατα ενίσχυσε και θωράκισε την θέση της δικής μας πλευράς.

Επισημαίνω και σταχυολογώ μόνο μερικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη παρουσία μας στην Ε.Ε., γιατί δυστυχώς από πολλούς θεωρούνται αυτονόητα και μηδενίζεται, με σχετική ευκολία, η θετική συνεισφορά της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε τέλεια ούτε αλάνθαστη, αλλά οφείλουν όλοι να παραδεχτούν ότι χωρίς την Ε.Ε. η τύχη και η προοπτική της Ευρώπης και των χωρών της, ιδιαίτερα των μικρών κρατών, θα ήταν χειρότερη. Ιδιαίτερα η Κύπρος με άλυτο το Κυπριακό Πρόβλημα θα βρισκόταν σε τραγική θέση.

Κάθε μέρα, από τη μέρα της ένταξης μας διαρκώς αναδεικνύεται η τεράστια εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Μία εθνική επιτυχία με πολύπλευρες διαστάσεις στον αγώνα εθνικής και φυσικής επιβίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου. Αποδεικνύεται πόσο διορατική και ευφυής ήταν η πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη που από το 1976 που ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό καθόρισε ως βασική εθνική προτεραιότητα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., κάτι που υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία, βήμα-βήμα, στα δέκα χρόνια διακυβέρνησης του.

Πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, είμαστε βαθιά ευρωπαϊστές και αισθανόμαστε ότι η Ευρώπη είναι ο ιστορικός, ο φυσικός, ο πολιτιστικός μας χώρος. Στην Ε.Ε. δεν πρέπει να νοιώθουμε ως φιλοξενούμενοι αλλά ως συμμέτοχοι, συνδημιουργοί και διεκδικητές των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

Οφείλουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία που μας παρέχεται στην Ε.Ε. για να στηρίξουμε τα δίκαια μας τόσο για το εθνικό όσο και για τα Οικονομικά και Κοινωνικά θέματα που αφορούν το Κύπριο Πολίτη.

Ο αγώνας και η προσπάθεια προώθησης των κυπριακών ζητημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δύσκολος, σκληρός και επίμονος. Υπάρχουν έντονες διεκδικήσεις και συμφέροντα από όλους και από όλες τις χώρες. Όμως οφείλουμε ‘να μην τα βάζουμε κάτω, να συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, να ενισχύουμε τις φιλίες και τις επαφές μας και να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για υλοποίηση των στόχων μας,για στήριξη του τόπου μας.

Μόνο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, στην Ε.Ε., μπορούμε να προωθούμε, να διεκδικούμε και να επιτυγχάνουμε την στήριξη των θέσεων και των συμφερόντων των Κυπρίων Πολιτών και της πατρίδας μας.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ.