Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία-κίνδυνος για τσουνάμι

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδος,  ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας θέτοντας σε συναγερμό τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Η δόνηση έπληξε την βορειοανατολική ακτή και έγινε αισθητή στο Τόκιο, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού ήταν 293 χλμ. νοτιοανατολικά του Καμαΐσι και 492 χλμ. ανατολικά-βορειοανατολικά του Τόκιο. Το εστιακό βάθος έφτανε τα 32 χλμ.

    Ειδικά για την περιφέρεια του Μιγιάγκι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, την οποία είχε χτυπήσει το καταστροφικό τσουνάμι του 2011, η προειδοποίηση αφορούσε κύμα ύψους μέχρι ενός μέτρου. Οι αρχές συνέστησαν στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν προληπτικά και το κύμα έφτασε, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, στις 11:02 (ώρα Ελλάδας).

    Χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος για τις περιφέρειες του Αομόρι, Ιουάτε, Ιμπαράκι και Φουκουσίμα.

    Λίγο αργότερα το Κέντρο Ειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τοπικό τσουνάμι, αλλά όχι  για ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού.

    Δεν υπάρχει «απειλή για μεγάλο και καταστροφικό τσουνάμι, αλλά οι σεισμοί αυτής της έντασης μπορεί να προκαλέσουν τοπικά τσουνάμι, τα οποία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις ακτές», σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο που έχει την έδρα του στη Χαβάη.

    Το πρώτο κύμα, ύψους ενός μέτρου έφθασε στις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας και η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να φθάσει σε ύψος τα δύο μέτρα. Δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην περιοχή, οι οποίοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

    Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί εξαιτίας του σεισμού σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία. Μέχρι την ίδια στιγμή, δεν είχαν αναφερθεί ούτε ζημιές στις μονάδες πυρηνικής ενέργειας.