Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών $200 δισ. για τις πετρελαϊκές ExxonMobil, Chevron και Shell

Ο λύκος, λένε, στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Σε ένα περιβάλλον που είναι ο… ορισμός του αβέβαιου, ωστόσο, αυτοί που χαίρονται περισσότερο είναι οι πετρελαϊκές.

Οι εταιρείες εξόρυξης και εμπορίου πετρελαιοειδών βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη μοιάζουν σαν να αποτελούν την απάντηση στις προσευχές τους.

Ο “μαύρος χρυσός” προσφέρει… βουνά από χρυσάφι σε όσους τον κατέχουν, οδηγώντας τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές του πλανήτη σε ιστορικά ρεκόρ κερδοφορίας, μεγαλύτερα από κάθε άλλη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Για το σύνολο του 2022, αναμένεται να έχουν καθαρά κέρδη ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κατά τι λιγότερα δηλαδή από το ΑΕΠ της Ρωσίας (1,7 τρισ.), ίσα με το ΑΕΠ της Ισπανίας και, σχεδόν διπλάσια από το ΑΕΠ της χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό του πλανήτη, της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά κάποιο τρόπο, η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, μοιάζει στους μετόχους των εταιρειών αυτών ως μια “εκδίκηση” για όσα πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί, ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε στις διεθνείς αγορές, οι πετρελαϊκές έβλεπαν τα κέρδη τους να συμπιέζονται όχι μόνο λόγω της επιβράδυνσης -ή καλύτερα του πλήρους “παγώματος”- των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων που έφερε η πανδημία και τα lockdown.

Αλλά κυρίως λόγω της μεταστροφής που έφερε στον επιχειρηματικό κόσμο η “επικράτηση” των ακτιβιστών-επενδυτών, καθώς πλέον οι επενδύσεις κατευθύνονται με βάση την περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα. Ή, τουλάχιστον, έτσι γινόταν ως πρόσφατα.