Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Μιανμάρ

Θερμή ήταν η υποδοχή προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Oμπάμα στην ιστορική επίσκεψη του στην Μιανμάρ που πραγματοποιείται σήμερα, την πρώτη  επίσκεψη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά εκδημοκρατισμού
ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γιανγκόν από τον αντιπρόεδρο Νιάν Χτουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουάνα Μάουνγκ Λουίν. Φοιτητές κουνούσαν σημαίες της Μιανμάρ και των ΗΠΑ ενώ μία ομάδα νεαρών κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε “Θερμή Υποδοχή για τον Ομπάμα, Παρακαλούμε Βοηθείστε τις Επιχειρήσεις μας”.

Χιλιάδες άνθρωποι και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν παραταχθεί κατά μήκος της “Λεωφόρου Πανεπιστημίου”, όπως ονομάζεται ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί από το αεροδρόμιο στο παλιό κοινοβούλιο της Γιανγκόν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον βιρμανό ομόλογό του Θέιν Σέιν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 και ηγείται των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα συναντήθηκε με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα παραμείνει στην Μιανμάρ, περίπου έξι ώρες και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καμπότζη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη κορυφής με ηγέτες άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ (Βιρμανία) ξεκίνησε σήμερα την αποφυλάκιση 66 πολιτικών κρατουμένων, τα δύο τρία εκ των οποίων είναι αντιφρονούντες.

Όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτατος αξιωματούχος των φυλακών που διατήρησε την ανωνυμία του,
ανάμεσά τους είναι και ο Μιίντ Αγιέ, ο γνωστότερος αντιφρονών που βρίσκεται στις φυλακές της χώρας.