Ιστορική απόφαση! – ΗΠΑ: Πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία

Πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορική απόφαση ανατρέπει το εμπάργκο που είχε επιβληθεί εναντίον της Κύπρου το 1987 και αναβαθμίζει τις αμυντικές σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο η άρση του εμπάργκο θα συνεχίσει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση, αφού οι αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να πιστοποιεί στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ελέγχει κάθε χρόνο ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια ρωσικών πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2020 με τη μερική άρση του εμπάργκο.

Η απόφαση για την πλήρη άρση του εμπάργκο εκτιμάται ότι αποτελεί ένα επιπλέον βήμα το οποίο αντανακλά την συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στις σχέσεις με την Κύπρο, αλλά και τη στενότερη αμυντική συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή:  ΡΙΚ