Ισραήλ: Γυναίκα βετεράνος του στρατού πολεμά τζιχαντιστές

Μία 31χρονη Ισραηλινή η οποία  έχει γεννηθεί στον Καναδά και μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου  υπηρέτησε στον στρατό, αποφάσισε να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων, στη βόρεια Συρία, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ισραηλινό ραδιόφωνο ανέφερε ότι η   ίδια είπε ότι επικοινώνησε με τους Κούρδους μαχητές μέσω του διαδικτύου και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Ιράκ για να εκπαιδευτεί σε ένα από τα στρατόπεδά του, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Είναι αδέλφια μας. Είναι καλοί άνθρωποι. Αγαπούν τη ζωή, όπως κι εμείς, πραγματικά», δήλωσε η 31χρονη βετεράνος.

Η γυναίκα ετοιμάζεται τώρα να περάσει στις εμπόλεμες ζώνες στη βόρεια Συρία όπου οι Κούρδοι μαχητές —μεταξύ αυτών και πολλές γυναίκες— προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές. Το ισραηλινό ραδιόφωνο ανέφερε ότι η γυναίκα πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον αγώνα τους λόγω της εμπειρίας που απέκτησε στον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ διατηρεί διακριτικούς στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς με τους Κούρδους από τη δεκαετία του 1960 θεωρώντας ότι η μειονότητα αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα απέναντι στους Άραβες.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει απαγορεύει στους πολίτες του να επισκέπτονται «εχθρικές» χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν θα ασκηθεί δίωξη στην 31χρονη όταν αποφασίσει να επιστρέψει στη χώρα της.