Ισπανία: «Xαστούκι» για τους Podemos το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σαμπάνιες ανοίγουν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία την ώρα που o φίλος του Αλέξη Τσίπρα και ηγέτης των Podemos το… «φυσάει και δεν κρυώνει».

Σε λιγότερο από ένα μήνα – από τις 28 Απριλίου που ήταν οι γενικές εκλογές στη χώρα μέχρι τις χθεσινές ευρωεκλογές – το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας απώλεσε τέσσερις μονάδες. Ειδικότερα, από 14,3%, οι Podemos καταποντίστηκαν στο 10,1%.

Οι Σοσιαλιστές ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι αποσπώντας μεγάλα κέρδη στις χθεσινές ευρωεκλογές, με εξαίρεση τη Μαδρίτη, όπου εκεί τον έλεγχο απέκτησε η Δεξιά.

Το Λαϊκό Κόμμα, αν και αποδυναμωμένο, κατάφερε να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση ενώ το κεντρώο κόμμα των Πολιτών «Ciudadanos» κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η κατακερματισμένη Αριστερά στην Ισπανία και η κακή εμφάνιση των Podemos οδήγησαν σε απώλειες κυρίως στην πρωτεύουσα της χώρας. Ο αρχηγός του αριστερού κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας χρεώνεται το κακό αποτέλεσμα, όπως σχολιάζει η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποδυναμώσει επίσης τη διαπραγματευτική του θέση έναντι του πρωθυπουργού της χώρας και ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ισπανία, τα αποτελέσματα αυξάνουν τη διαπραγματευτική θέση του Ισπανού πρωθυπουργού με τα μικρότερα κόμματα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Χθες, όπως επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα «Εl Pais» , το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε ποσοστό 32%, ενισχυμένο σε σχέση με τις γενικές εκλογές του Απριλίου και 12 μονάδες πάνω από το Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο έλαβε 20%.

Το κεντρώο κόμμα των «Ciudadanos» απέσπασε μόλις 12% ενώ οι Podemos ήταν οι μεγάλοι χαμένοι.

Το ακροδεξιό Vox εξακολουθεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε ορισμένες δημαρχίες της χώρας, ενώ εξασφάλισε τις πρώτες του έδρες στο ευρωπαικό κοινοβούλιο με ποσοστό 6,2%.

Ο ηγέτης του Λαικού Κόμματοςς Πάμπλο Κασάδο, κατόρθωσε να κερδίσει την περιφέρεια και τη δημαρχία της Μαδρίτης, που έως σήμερα ελεγχόταν από τις αριστερές δυνάμεις υπό τη Μανουέλα Κάρμεν.

Η Κάρμεν, αν και είναι πρώτη με 30,9%. δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει ικανά ποσοστά ώστε να διοικήσει την πρωτεύουσα συμμαχώντας με τους Σοσιαλιστές. Το γεγονός αυτό δίνει την δυνατότητα στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) να ανακτήσει τη δημαρχία.