Ισπανία: Φυλάκιση 6 χρόνων στον γαμπρό του βασιλιά Φελίπε για φοροδιαφυγή!

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της ισπανικής Δικαιοσύνης στον γαμπρό του βασιλιά Φελίπε Δ’, Ινάκι Ουρτανγκαρίν, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών και πρόστιμο 500.000 ευρώ για φορολογική απάτη, φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση.

Οι δικαστές απήλλαξαν πάντως την πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας απ’ τις κατηγορίες για συνέργεια σε φορολογική απάτη -αν και της επέβαλαν πρόστιμο 265.000€ κρίνοντας ότι έχει αστική ευθύνη- στο τέλος μιας πολύχρονης -όσο και πολύκροτης- δίκης, που αμαύρωσε την εικόνα της βασιλικής οικογένειας κι ενέτεινε τις ανησυχίες των πολιτών για το εύρος της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της ισπανικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της Μικέλ Ρόκα η πριγκίπισσα «αντέδρασε (στην απόφαση του δικαστηρίου) με ικανοποίηση, αλλά και με την απογοήτευση του να βλέπει τον σύζυγό της να καταδικάζεται, μια καταδίκη την οποία θεωρεί άδικη διότι ανέκαθεν πίστευε, πιστεύει και θα συνεχίζει να πιστεύει στην αθωότητά του».

Αυτή η δικαστική απόφαση καταδεικνύει «ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου», πρόσθεσε.

Ο βασιλικός οίκος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση και αρκέσθηκε να υπογραμμίσει τον σεβασμό του στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η 51χρονη Κριστίνα ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που αντιμετώπισε ποινική δίωξη μετά την παλινόρθωση της ισπανικής μοναρχίας το 1975 και σε περίπτωση καταδίκης της θα μπορούσε να περάσει τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής της στη φυλακή.

Η πριγκίπισσα κι ο σύζυγός της ήταν μεταξύ των συνολικά 18 ατόμων που κάθισαν στο εδώλιο για την υπόθεση, αντιμετωπίζοντας 89 κατηγορίες από απάτη μέχρι ξέπλυμα χρήματος και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Ο 49χρονος Ουρνταγκαρίν -επιχειρηματίας και πρώην παίκτης της Ολυμπιακής ομάδας χάντμπολ της Ισπανίας- κατηγορήθηκε ότι επωφελήθηκε απ’ τις βασιλικές διασυνδέσεις του για να κερδίσει παραφουσκωμένα κρατικά συμβόλαια για τη διοργάνωση αθλητικών και άλλου είδους εκδηλώσεων και στη συνέχεια ενθυλάκωσε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα πολυτελές στυλ διαβίωσης.

Οι δικαστές φάνηκαν λιγότερο αυστηροί απ’ ό,τι ζητούσε η εισαγγελία, η οποία είχε εισηγηθεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και 6 μηνών στον Ουρντανγκαρίν, σύζυγο της Χριστίνας από το 1997.

Η ακρόαση της υπόθεσης έγινε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, πρωτεύουσα της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων, αλλά ούτε η «ινφάντα» Κριστίνα, ούτε ο άνδρας της παρέστησαν παρέστησαν σήμερα στο δικαστήριο για την ετυμηγορία. Το ζευγάρι με τα τέσσερα παιδιά τους ζουν στη Γενεύη.

Ο Ουρνταγκαρίν κι ο πρώην συνεταίρος του Ντιέγκο Τόρες κατηγορήθηκαν ότι καταχράστηκαν καπου έξι εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος, που καταβλήθηκαν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Nóos για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ο Τόρες καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη.

Μια απ’ τις εταιρείες που επωφελήθηκαν απ’ τη Nóos ήταν η Aizoon, μια εταιρεία ακινήτων συνιδιοκτησίας του Ουρνταγκαρίν και της συζύγου του.

Η πργκίπισσα κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε κονδύλια της Aizoon για να αγοράσει ρούχα, να πληρώσει για τα μαθήματα χορού των παιδιών της, αλλά και για εργασίας στην έπαυλη του ζευγαριού στη Βαρκελώνη, μειώνοντας έτσι το φορολογητέο εισόδημα της εταιρείας.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι η Κριστίνα ήταν αδύνατο να μη γνωρίζει τις ενέργειες του άνδρα της. Εκείνη, ωστόσο, επέμεινε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2014 ότι πίστευε ό,τι της έλεγε ο σύζυγός της. Στην εξάωρη κατάθεσή της είπε 188 φορές «δεν γνωρίζω» και άλλες 55 φορές «δεν θυμάμαι».

Από την ανάρρησή του το 2014 στον ισπανικό θρόνο, μετά την παραίτηση του πατέρα του Χουάν Κάρλος, ο βασιλιάς Φελίπε προσπαθεί να αποκαταστήσει την καταρρακωμένη δημόσια εικόνα της οικογένειάς του.

Οι λεπτομέρειες της λεγόμενης «υπόθεσης Nóos» βγήκαν στο φως το 2011 κι ένα χρόνο αργότερα ένα άλλο περιστατικό ήρθε να ενισχύσει τη λαϊκή δυσφορία κατά της βασιλικής οικογένειας, η αποκάλυψη ότι εν μέσω κρίσης ο Χουάν Κάρλος πήγε για πανάκριβο σαφάρι με μια γερμανίδα γαλαζοαίματη στη Μποτσουάνα.

Μετά το γάμο τους το 1997 σε μια λαμπρή τελετή στη Βαρκελώνη, όπου ο Χουάν Κάρλος του απένειμε τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας της Πάλμα, η Κριστίνα κι ο Ουρνταγκαρίν περιέπεσαν σε δυσμένεια. Η πολυτελέστατη έπαυλη του ζευγαριού κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση κι η Κριστίνα «έλαμψε» διά της απουσίας της από τις εκδηλώσεις για την ανάρρηση του Φελίπε στο θρόνο τον Ιούνιο του 2014.

Όταν έγινε βασιλιάς ο Φελίπε απάλλαξε την Κριστίνα και την αδελφή της Ελένη απ’ τα βασιλικά τους καθήκοντα κι έναν χρόνο αργότερα αφαίρεσε από την Κριστίνα τον τίτλο της δούκισσας της Πάλμα.