Ισπανία: Νόμιμοι οι γάμοι και οι υιοθεσίες για ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Παρά τον «πόλεμο» από την Εκκλησία και τα δεξιά κόμματα, το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε νόμο του 2005 για το γάμο και την υιοθεσία για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Έτσι, η Ισπανία γίνεται μία από τις πρώτες  χώρες στον κόσμο που επιτρέπουν το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου καθώς και την υιοθεσία, μαζί με τη Σουηδία–πρωτοπόρο στον τομέα–την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Νότια Αφρική και τη Νορβηγία.

Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό, το οποίο πολεμήθηκε, όπως και στην Ισπανία, από την Εκκλησία και τη δεξιά.

Στην προσφυγή που είχε καταθέσει το Λαϊκό Κόμμα, τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, στις 3 Ιουλίου του 2005, είχε αμφισβητήσει τη χρήση της λέξης “γάμος” σε μια ένωση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου, με το σκεπτικό ότι  έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό της λέξης στο Σύνταγμα.  Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα τους λόγους για την απόφασή του τις επόμενες ημέρες, επικύρωσε το νόμο και απέρριψε αυτό το επιχείρημα.

Η απόφαση έρχεται των ώρα που η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό, το οποίο πολεμήθηκε, όπως και στην Ισπανία, από την Εκκλησία και τη δεξιά.

Μεταξύ 2005 και 2011, έγιναν περισσότεροι από 20.000 γάμοι ατόμων του ιδίου φύλου, το 1,8% του συνόλου την περίοδο αυτή στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.