Ισπανία – Κορωνοϊός: Πόλεις οχυρώνονται, δημιουργούν αναχώματα για να αντιμετωπίσουν τον ιό…

Μικρές πόλεις στην Ισπανία οχυρώνονται δημιουργώντας αναχώματα ακόμα και από μπετόν προκείμενου ν’ αποκλείσουν την είσοδο και την έξοδο και ν’ αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19.

Την ώρα που το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας και των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας μέχρι τις 25 Απριλίου και τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 130.759 και οι νεκροί σε 12.418, πολλές μικρές πόλεις έχουν πάρει μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μία πόλη 2.700 κατοίκων στο Κάντιθ, το Σενετίλ ντε λας Μποντέγας, σκοπεύει μ’ ένα χωμάτινο ανάχωμα ν’ απομονωθεί, από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πόλη συνήθως αποτελεί προορισμό ταξιδιωτών για μονοήμερες εκδρομές ή για Ισπανούς που θέλουν να παραθερίσουν στις εξοχικές τους κατοίκιες.

Έτσι ο δήμαρχος της πόλης, Ράφαελ Βάργκας, αποφάσισε να πάρει αυτό το μέτρο προκειμένου να περιορίσει τις εισόδους στο δήμο καθώς όπως υποστηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο δημιουργήθηκε τη Δευτέρα, βοηθάει το έργο των αστυνομικών αρχών που πραγματοποιούν ελέγχους σε κεντρικούς δρόμους, ενώ ακόμα έχει ζητήσει και τη συνεργασία των κατοίκων ώστε να σημειώνουν «παράξενες μετακινήσεις».

Το Σενετίλ βέβαια δεν είναι η μόνη πόλη στο Κάντιθ, η οποία συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τόσο από τουρίστες όσο και από άτομα που διατηρούν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή, καθώς και η Θαχάρα ντε λα Σιέρα «απομονώθηκε» από τον έξω κόσμο με απόφαση του 40χρονου δημάρχου της Σαντιάγο Γκαλβάν, ο οποίος έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε εισόδους της από τις 14 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα έχει κλείσει τις εισόδους της με εμπόδια και αλυσίδες, ενώ αστυνομικοί της τοπικής αστυνομίας πραγματοποιούν ελέγχους και απολυμαίνουν όλα τ’ αυτοκίνητα, τα οποία δεν μπορούν να εισέλθουν χωρίς ειδική άδεια. Έτσι η Θαχάρα δεν έχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Ακόμα στα βουνά της επαρχίας του Κάντιθ, μία πόλη 12.700 κατοίκων, η Βεχέρ ντε λα Φοντέρα, γνωστή για την παραλία της Ελ Παλμάρ, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την έναρξη της πανδημίαw του Covid-19, έχει κλείσει όλες τις εισόδους της, αφήνοντας μόνο μία ανοιχτή, η οποία ελέγχεται από την αστυνομία, ενώ τα σπίτια που χρησιμοποιούνται για να διαμένουν τουρίστες θα παρακολουθούνται. Στην Σαλομπρένια της Γρανάδα, η δήμαρχος Μαρία Εουγκένια Ρουφίνο, έχει κλείσει ήδη την παραλία εδώ και τρεις εβδομάδες, ενώ πλέον η είσοδος και η έξοδος από την πόλη παρακολουθούνται.

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η κίνηση στους δρόμους ήταν αυξημένη και οι έλεγχοι στους δρόμους λειτούργησαν. Όλοι ξέρουμε ο ένας τον άλλο, γνωρίζουμε ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει, ποια σπίτια έχουν ενοίκους και ποια όχι», δήλωσε ο δήμαρχος μίας άλλης μικρής πόλης της Καζάγια ντε λα Σιέρα, ο Σοτέρο Μαρτίν.

Επίσης επιχειρήσεις «θωράκισης» λαμβάνουν χώρα και στη βόρεια Ισπανία, αφού στο δήμο Νόχα των περίπου 1.500 κατοίκων, στην επαρχία της Καντάμπριας, έχουν κλίσει οι τρεις από τις τέσσερις εισόδους από τις 27 Μαρτίου, με αναχώματα ακόμα και με τη χρήση μπετόν. Παρότι υπήρξαν επικρίσεις για τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι ο δήμαρχος δεν είχε τη δικαιοδοσία να κάνει κάτι τέτοιο, ο ίδιος δήλωσε ότι είχε τη στήριξη των κατοίκων.